Aktywne Wpisy
iTuTego +743
Mireczki, trzymajcie kciuki za moją Żonkę, właśnie jedziemy na przeszczep serca. Lubię tą społeczność bo obcuje z Wami już wiele lat, a o tej porze nawet się nie mam komu wygadać.
Echh spanie w jednym łóżku ale pod osobnymi kołdrami to coś zajebistego.
Możemy dzieciuta wziąć bez kombinowania do łóżka, nie ma walki o kołdrę, stary nie narzeka że śpię w skarpetkach, albo że mam za długie paznokcie. Jedyny minus to to że nie można się fajnie przytulić w nocy ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Możemy dzieciuta wziąć bez kombinowania do łóżka, nie ma walki o kołdrę, stary nie narzeka że śpię w skarpetkach, albo że mam za długie paznokcie. Jedyny minus to to że nie można się fajnie przytulić w nocy ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Dlatego, jeżeli znajdzie się grupka osób, która stwierdzi, że to nie głupi pomysł, proponuję przejąć tag #programujzwykopem na potrzeby podobnej akcji. Na sam początek proponuje skupić się na osobach, które na co dzień korzystają z #git.a. Cała zabawa miałaby polegać na wklejeniu 2 linijki statusu, jaką git raczy nas po commicie, a mianowicie:
5 files changed, 91 insertions(+), 8 deletions(-)
Czy liczba zmodyfikowanych linii bądź plików jest jakąkolwiek miarą jakości programowania? NIE, dlatego celem całej akcji nie było by zebranie największej liczby
insertions(+)
czy
deletions(-)
. Każdy kto trochę programuje wie, że z częstych commitów (ale bez przesady) zadowoleni są wszyscy. Sami programiści w chwili gdy się zorientują, że przez przypadek skasowali sobie jakieś zmiany i managerzy o ile tenże kod jest jednocześnie pushowany, gdyż mogą np. ten kod zdelegować do kogoś innego, gdy np. ktoś nagle idzie na L4. Wniosek: cała akcja promowałaby częste commitowanie, co docelowo jednak nie przeszkadzało by z niej robić ciekawych statystyk :)
Jak akcja chwyci, to sami napiszemy wspólnymi siłami kilka ciekawych zabawek korzystających z #wykopapi, np. odpowiedniego git-hooka, która sam będzie wstawiał stosowny status na mikrobloga :) Kto jest za? :)
PS. Zapomniałem o jeszcze jednym. Każdy z wspomnianych projektów ma jakiś cel. My możemy sobie obrać jakis ciekawy projekt, zobaczyć ile on miał commitów i zobaczyć ile kodu naprodukujemy w tyle samo commitów :)
#programowanie #programujzwykopem #git #cpp #php #csharp #java #javascript
Komentarz usunięty przez moderatora
@anonimowy_programista: mi się widzi