Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #jedzenie #foodporn
Wołam: @johnmorra @thrawn41 @szakur @predator82 @Morituria @muszka_owocowka

Składniki na ciasto:
- 300g mąki pszennej
- śmietana 18% - GĘSTA!
- jajka
- mleko

Składniki do farszu:
- 250g mielonego mięsa wołowego,
- 250g mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 duża cebula,
- cukinia(ta mniejsza),
- oregano, koperek, zioła prowansalskie,
- papryczka chilli.

Inne super składniki: Ser, koperek.

No to lecimy:
300g mąki, 100g śmietany 18%, jedno jajko. Wpierdzielamy do miski i wyrabiamy.
Dolewamy odrobinę mleka jeśli ciasto nie chce już przyjmować mąki.
Wyrabiamy aż ciasto nie będzie się już kleić bo paluchów i będzie miało taką "gumowatą" konsystencję.
Następnie wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Farsz to w zasadzie wasza dowolność. Każdy lubi coś innego, więc ten etap należy modyfikować pod siebie.
Ja zrobiłem to tak. Cebulka, cukinia, papryczka chilli, wszystko posiekane drobniutko.
Wrzucamy wszystko na patelnie(razem z mięsem). Dodajemu duuuuużo, dużooo ziół(jeśli macie świeże tym lepiej).
Ja dodałem oregano, koperek i zioła prowansalskie. Pieprzymy i solimy do smaku ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Smażymy na oleju aż mięso będzie gotowe do spożycia.
Następnie bierzemy sitko i przesypujemy do niego farsz aby obciekł z tłuszczu.

W międzyczasie trzemy ser na grubych oczkach tarki. Ja użyłem cheddar'u.
Trzeba też przygotować miskę z rozbełtanym jajkiem(jedno spokojnie wystarczy).

Kiedy minie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowywueuauejremjwujemy na grubość ~3-4mm.
Miską "wycinamy" kółka, w które następnie pakujemy farsz i trochę sera.
Smarujemy brzegi naszego kółka, a następnie zagniatamy jak pieroga(można użyć widelca).

Piekarnik nastawiamy na ~190-200 stopni.

Nasz "pierogi" koniecznie trzeba ułożyć na papierze do pieczenia.
No i w sumie ostatnia rzecz. Kiedy wszystko będzie już ułożone, a piekarnik nagrzany - bierzemy to rozbełtane jajko i smarujemy nim pieroga ( ͡º ͜ʖ͡º).
Następnie górę każdego posypujemy serem i ziołami lub czymś innym - ja użyłem koperku czy tam kopru ??
Pieczemy 20 minut i ani minute dłużej.

Wpierdzielamy z jakimś deep'em (nie Johnnym), majonezem, kepuczem lub co kto tam woli.
No to jeszcze tak na szybko przepis na dipa zarzucę.

Dip czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu Hellmanns koniecznie inaczej inny w smaku wyjdzie,
- 5 łyżek jogurtu naturalnego(używam Zott),
- szczypta soli(tyle ile w między dwa paluchy weźmiesz),
- płaska łyżeczka cukru,
- oregano, bazylia,
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Dip nie wiem jaki ale dobry:
- Mieszamy majonez z kepuczem w stosunku (hehe) 1:1

Dip:
Taki jeszcze

SMACZNEGO (òóˇ) <--- Wygląda jak świnia bojowa :D
Pobierz K.....v - #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #jedzenie #foodporn
Wołam: @johnmorra @...
źródło: comment_UHoM2QW86qakbYQNhDkt0nzxAK4YewHg.jpg
  • 8