Aktywne Wpisy

Salido +296
Minął 20. (z 66) dzień wakacji.
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 5 wypadków śmiertelnych w których zginęło 5 osób.
82 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
84 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji.
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 5 wypadków śmiertelnych w których zginęło 5 osób.
82 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
84 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji.
źródło: 1-453841-5
Pobierz
Aiusteia +9
#konkursnanajbardziejgownianymemznosaczem
Jeden z nielicznych tagów, które ostatnio musiałem wrzucić na czarno.
Jeden z nielicznych tagów, które ostatnio musiałem wrzucić na czarno.

Teraz zacząłem robić z kursem grę osadzona w kosmosie. Prosty motyw gry - lecimy do przodu, statek strzela non stop a my sterujemy nim na boki.
Dowiedziałem się o bardzo istotnym elemencie mechaniki gier. Chodzi o wykorzystywanie tych samych elementów/obiektów w rozgrywce. Czyli pocisk, który opuszcza ekran gry jest wykorzystywany ponownie w nowym wystrzale. Tym sposobem wykorzystujemy cały czas te same obiekty, nie wykorzystując więcej pamięci urządzenia.
W poniższym filmiku cały czas są jedynie 3 obiekty pocisku.
Jak chcesz być na bieżąco z moją nauką #gamedev i przyszłymi grami,to obserwuj tag: #badzlepszygamedev
źródło: comment_pfieFqBzcpuuRK3v5PR0ucM9gPqTMQTp.gif
Pobierz@MnieTuNieMaJuz
Nigdy nie będzie więcej niż powinno być pocisków, bo tworzy nowy pocisk jedynie w momencie, gdy nie ma żadnego już wcześniej utworzonego ze statusem dead/zużyty. Czyli jak strzela 4 pocisk, a pierwszy wystrzelony jest za ekranem, to on (ten pierwszy) będzie tym 4 pociskiem.