Wpis z mikrobloga

Pytanie do mireczków z tagów #java #programowanie.
Załóżmy że piszemy aplikację webową z wykorzystaniem Springa (Web + Security). Dla uproszczenia niech to będzie sklep internetowy. Skąd wiecie kiedy używać rozwiązań typu JSP/JSF, a kiedy po prostu wystawić RESTowe API i wykorzystywać je przy pomocy Angulara czy innego Backbone'a?
Lista produktów może być wyświetlana przy pomocy Ajaxa który te dane pobierze, ale już np. logowanie do panelu admina strony łatwiej zrobić w JSP by wykorzystać Spring Security. Więc w jaki sposób najtrafniej określić co robić w którym rozwiązaniu (JSP/JSF z thymeleaf czy REST)?
#spring
  • 5
@0verpress3d: Spring Security to nie tylko JSP, możesz go bez problemu używać do zabezpieczania RESTowego API. A skąd wiedzieć? Myślę, że to w dużej mierze kwestia wymagań/własnych preferencji. Ja osobiście udostępniam po RESTcie ile tylko mogę, unikam JSP/templateów, itp.
@0verpress3d:

Dla uproszczenia niech to będzie sklep internetowy.

( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) - dobry sklep to skomplikowany software pełny integracji frontendowych i backendowych, który musi być mega wydajny, dostępny i zoptymalizowany pod SEO.

Skąd wiecie kiedy używać rozwiązań typu JSP/JSF, a kiedy po prostu wystawić RESTowe API i wykorzystywać je przy pomocy
@0verpress3d:

Dla uproszczenia niech to będzie sklep internetowy.
( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) - dobry sklep to skomplikowany software pełny integracji frontendowych i backendowych, który musi być mega wydajny, dostępny i zoptymalizowany pod SEO.

( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wiadomo, miałem na myśli prosty projekt do "szuflady" niż w pełni