Wpis z mikrobloga

Od kilku lat używałem telefonów marki #nokia #lumia : jak dla mnie były świetne, Lumia 800, Lumia 920, Lumia 930, gdy ją utopiłem Lumia 735. Gdy zepsułem Lumię 735 kolega dał mi HTC 8S (też z #windowsphone ). Tworzyłem oprogramowaniem, więc miałem też Lumię 520 i 610. Ogólnie świetne telefony, ale ostatnio coś śmierdzi ta platforma bardziej: wygląda jakby jej rozwój ogólnie się zatrzymał. Planowałem tanim kosztem przejść na #windows10 #windows10mobile i stąd mój zakup #xiaomi Mi4 LTE od Chińczyka z #aliexpress - udało mi się łącznie za 570 zł z wysyłką i VATem doliczonym po naszej stronie. Przyleciał z #android 4.4.4, zainstalowałem najnowsze MIUI z Androidem 6.0.1. Planowałem instalację Windows 10 Mobile, ale powiem Wam ...MIUI mnie do tego zniechęciło. Telefon działa sprawnie i płynnie, zupełnie inaczej niż SGSy czy starsze HTC, z którymi miałem do czynienia. Polecam ten telefon dla każdego kto ma ochotę na dobry i tani produkt. #bojowkawindowsphone czas niestety odwiesić szable póki co - jeszcze wrócimy do boju, ale póki co to nie ma sensu.
  • 8
@idct: Nie porównuj L735 do Mi4LTE -> ekran już nie ten. W Lumii (oled) czarny to jest czarny a nie odcień szarości. W pełnym słońcu czy w kompletnej ciemności jest ogromna różnica. Kąty patrzenia również nie do przebicia.
Hardware nie ma co porównywać bo to nie Android i oba sprzęty chodza jednakowo dobrze.

Mam na obu WP10 i tak:
Gdybym miał możliwość na L735 pozostałbym przy WP8.1 ze względu na usunięcie
@Skwarek85: kwestia IPS a OLED to kwestia wielu sporów: stąd i topowe telefony często wciąz decydują się na IPSy. Weź pod uwagę, że przerobiłem bardzo wiele telefonów, w tym hi endowego 930 i weź pod uwagę, że napisałem: "*tani* i dobry" mówiąc o Xiaomi :).

Ja korzystam z oryginalnego: http://en.miui.com/download-240.html

Android 6.0.1, MIUI Global 7.5 (7.5.1.0 MXDMIDE).

Polecasz coś innego :) ?
@idct: IPS tańszy od OLED ;)

Polecić nic niestety nie mogę bo obecnie na rynku nie ma nic sensownego. Każdy model jest sztuką kompromisów. Kiedyś wybór był prosty: wcześniejsze generacje telefonów pomijam bo wskazanie 3310 czy 8910mija się z celem.
SE K750i (uniwersalny) / SE w910i (walkman) / SE K800i (aparat) po czym E52 i długo długo nic. 2, 3 lata temu to właśnie Lumia 735 była najlepszym wyborem (koszt/możliwości telefonu/jakość).
@idct: Ok. Zrobie fastbootem i dam znać. Jak będę miał problemy to się do Ciebie zgłoszę i coś wykombinujemy.
Szkoda, ze Gdańsk bo widzę, że zainteresowania i tematyka podobna to przy piwku możnaby co nieco porootować