Wpis z mikrobloga

@Limona666: A poza tym ta firma będzie miała konkurentów którzy gdy ujawnią w jakich warunkach pracują ludzie z firmy "x" to ludzie przestaną od niej kupować, a przejdą na produkt firmy "y", a firma "x" zbankrutuje
@Phallusimpudicus: już chciałem tamtą stronę subskrybować, ale zajrzałem na sidebar i stwierdziłem, że to już nie ma sensu.

Philosophy:

This subreddit has its roots in broad-based anti-capitalist thought, with an underlying Marxist tendency that is steeped in intersectionalist Critical Theory.

When it comes to proposed alternatives to Capitalism, it is the general consensus of this subreddit that the contradiction between Capital and Labour must be eliminated; the working class should own
@bscoop: Ofc, full komuchy, ale w niektórych aspektach mają rację. Gdy szatan powie że trawa jest zielona, a niebo błękitne, nie przyznasz mu racji?

@Bartpabicz: Korporacja to firma, której zasięg jest międzynarodowy. Korporacje z reguły niszczą konkurencję, prowadzą do monopolu, przekupują polityków aby przepychali korzystne dla nich ustawy (patrz przykład Clinton).

W końcu dochodzi się do etapu, gdy de facto korporacja dyktuje prawo. Właśnie na takim etapie jesteśmy, kiedy korporacje
Ofc, full komuchy, ale w niektórych aspektach mają rację. Gdy szatan powie że trawa jest zielona, a niebo błękitne, nie przyznasz mu racji?

@Phallusimpudicus: Stwierdziłem, że zwyczajnie nie ma sensu lurkować subreddit, który najpewniej jest użyty jako czyjaś tuba ideologiczna. Znając inne podobne suby, moderatorzy są na power tripie i banują każdego, kto się wychyli z niepoprawnymi dla nich poglądami. Na dodatek napisali, że ten sub to safe space, WTF?
@Phallusimpudicus rozumiemy zatem pojęcie "kapitalizm" trochę inaczej. Kapitalizm per se przewiduje brak powiązań między biznesem i polityką (za wyjątkiem ochrony środowiska, urzędu antymonopolowego i może jeszcze jakieś drobne obszary, o których teraz nie pamiętam). Obecny system ma z kapitalizmem bardzo mało wspólnego - to jak mówić o demokracji, gdy w rzeczywistości głosować mogą tylko rudzi i mańkuci.
Wolałem spytać zanim zawyrokowałem, ale teraz się raczej upewniłem: nie kapitalizm, a obecny korporacjonizm prowadzi