Wpis z mikrobloga

Na początek słowo wstępu.
Owiany złą sławą, śmierdzący ohydnie i niebezpieczny do tego stopnia, że nie wolno się z nim pojawić na pokładzie samolotu - tak w skrócie można zacząć opowieść o tym, czym jest szwedzki kiszony śledź, surströmming.
źródło

Zgodnie z wiki:

Surströmming (szw. kiszony śledź) – szwedzki przysmak ze sfermentowanych śledzi bałtyckich.

Śledź poławiany jest na wiosnę, tuż przed tarłem. Fermentuje w beczkach przez jeden do dwóch miesięcy, później jest puszkowany, a fermentacja trwa nadal.


Zainspirowani tym przyjemniaczkiem:
link
postanowiliśmy to sprawdzić. Przecież nie może aż tak "pachnieć". Jak się okazało, może.

Przedwczoraj przyjechała do nas puszka. Całkiem ładna, zgrabna i bardzo... nabrzmiała. Transport prosto ze Szwecji :)
Prawdę powiedziawszy, już sama zamknięta puszka nie pachniała fiołkami.

Jak to się dalej potoczyło, zobaczcie sami:
link
Film do najprzyjemniejszych nie należy.. I najważniejsze odpowiedzi na pytania:
- Tak.
- Tak, naprawdę.
- Naprawdę tak bardzo.( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 4