Aktywne Wpisy
CandyToy +1169
Najlepsze akcje wychodzą na spontanie…
Wczoraj miałem stłuczkę z #p0lka w roli głównej.
Wymusiła mi pierwszeństwo. Po stłuczce niemalże mnie prosiła, aby nie dzwonić na policję. Stwierdziła, że jej chłopak przywiezie gotówkę, ponieważ płacą wysokie AC i dla niej byłoby to korzystniejsze.
W sumie mi to pasowało, ponieważ bez policji nie zostałaby nigdzie odnotowana szkoda pojazdu, a dla nowego właściciela pokazałbym tylko zdjęcia małej szkody. Auto pozostałoby z czystą historią w systemie.
Wczoraj miałem stłuczkę z #p0lka w roli głównej.
Wymusiła mi pierwszeństwo. Po stłuczce niemalże mnie prosiła, aby nie dzwonić na policję. Stwierdziła, że jej chłopak przywiezie gotówkę, ponieważ płacą wysokie AC i dla niej byłoby to korzystniejsze.
W sumie mi to pasowało, ponieważ bez policji nie zostałaby nigdzie odnotowana szkoda pojazdu, a dla nowego właściciela pokazałbym tylko zdjęcia małej szkody. Auto pozostałoby z czystą historią w systemie.
Veillo +51
Wy serio się tak męczycie z blokowaniem reklam? XD premium kosztuje 23zł, to jest mniej niż zestaw w maku i problem solved
#youtube
#youtube
Dziś wieczorem wziąłem się za lutowanie płytki. Póki co używam płytki uniwersalnej 50x70, ale jak wszystko będzie działać, to zaprojektuję płytkę pcb w eaglu i zamówię jej wyprodukowanie.
Na płytce musi być przede wszystkim gniazdo do wpięcia akumulatora, miejsce na konwerter napięć z 12V na 5V do arduino, miejsce na samo arduino (póki co będę używać nano, może później micro, albo sama atmego), wyprowadzenie pod moduł bluetooth (u mnie hc-06) i piny do wpięcia serw. Myślę, że w przyszłości dobrze by było dołożyć diody sygnalizujące prace serw, albo ekran oled z komunikatami, ale to poźniej. Tak samo jak dołączenie czujników podczerwieni do detekcji przeszkód.
Jeśli chodzi o samo lutowanie, to póki co wlutowałem jedynie piny pod arduino, hc-06, serwa, konwerter i gniazdo do akumulatora, jutro będę je łączył ze sobą kabelkami i sprawdzał czy działają wszystkie połączenia.
Do lutownia używam zwykłej lutownicy z stacja lutowniczą za 50zł.
Jakbyście mieli jakieś pytania, to chętnie odpowiem.
Więcej zdjęć tutaj (sorry za jakość, ale robione w nocy ( ͡€ ͜ʖ ͡€) ): zdjęcia
Zachęcam do obserwowania tagu z kolejnymi wpisami: #pikeboty
#pikeboty #arduino #diy #majsterkowanie #lutowanie #elektronika
Dajesz na pin 5V/3V3/RAW (zależnie od wersji i tego co chcesz zrobić). Na pewno nie używasz "VIN", bo to przez stabilizator idzie.
Tak. Plus/minus niewielkie wahania,
Li-ion/Li-pol działają na napięciu nominalnym 3.7V-4.2V (nie powinieneś schodzić poniżej 3.5 dla bezpieczeństwa akumulatora, a już tym bardziej powyżej 4.2, bo to się skończy fajerwerkami) - radzę się zaopatrzyć w odpowiedni układ czuwający nad akumulatorem podczas jego rozładowywania (używania), jeżeli sam akumulator go nie ma.
Teraz tak:
Piny 5V, 3V3, VCC: zasilanie bezpośrednio z zewnętrznego źródła (np. przetwornicy/akumulatora).
Pin RAW: Idzie przez stabilizator. Jednakże tutaj masz inny stabilizator, a konkretnie stabilizator typu LDO (Low Drop-out voltage) - stabilizator o niskim spadku napięcia: link do niego (zobacz stronę nr. 3), stąd tutaj zasada 1-2V