Wpis z mikrobloga

Hej, to już trzeci wpis z workloga o budowie robota pająka. ()

Dziś wieczorem wziąłem się za lutowanie płytki. Póki co używam płytki uniwersalnej 50x70, ale jak wszystko będzie działać, to zaprojektuję płytkę pcb w eaglu i zamówię jej wyprodukowanie.
Na płytce musi być przede wszystkim gniazdo do wpięcia akumulatora, miejsce na konwerter napięć z 12V na 5V do arduino, miejsce na samo arduino (póki co będę używać nano, może później micro, albo sama atmego), wyprowadzenie pod moduł bluetooth (u mnie hc-06) i piny do wpięcia serw. Myślę, że w przyszłości dobrze by było dołożyć diody sygnalizujące prace serw, albo ekran oled z komunikatami, ale to poźniej. Tak samo jak dołączenie czujników podczerwieni do detekcji przeszkód.

Jeśli chodzi o samo lutowanie, to póki co wlutowałem jedynie piny pod arduino, hc-06, serwa, konwerter i gniazdo do akumulatora, jutro będę je łączył ze sobą kabelkami i sprawdzał czy działają wszystkie połączenia.

Do lutownia używam zwykłej lutownicy z stacja lutowniczą za 50zł.

Jakbyście mieli jakieś pytania, to chętnie odpowiem.
Więcej zdjęć tutaj (sorry za jakość, ale robione w nocy ( ͜͡ʖ ͡€) ): zdjęcia

Zachęcam do obserwowania tagu z kolejnymi wpisami: #pikeboty

#pikeboty #arduino #diy #majsterkowanie #lutowanie #elektronika
Pobierz OldPike - Hej, to już trzeci wpis z workloga o budowie robota pająka. (。◕‿‿◕。)

Dzi...
źródło: comment_EyNT4LPi1kcsUh3CDfr9c8F6Z9z0A2wl.jpg
  • 32
@OldPike: Hmm, tylko akumulatorki Li-pol mają 3.7V, a to chyba trochę mało do zasilania Arduino Mini Pro 3.3V/8MHz, które wymaga przynajmniej 3.35V? Trochę spadku napięcia i już nie zasilę. Tak samo 3 akumulatorki AA mogą nie wystarczyć (3*1.2=3.6V). Chyba, że rzeczywiście zastosuję przetwornicę zamiast wbudowanego stabilizatora.... ale wtedy tracę więcej miejsca niż zyskuję na zastosowaniu małych Li-poli zamiast 3 baterii AA.
@radekrad: Sprawdź DOKŁADNIE w datasheet na jakich napięciach działa mikrokontroler z Pro Mini 3.3V (zdaje się, że ze spokojem ogarnie przedział Li-poli (~3.5 - 4.2)). Ale tutaj mikrokontroler musiałbyś podłączyć z pominięciem stabilizatora (trzeba podać napięcie na pin "3V3" i masę "GND"), gdyż on nie zadziała (każdy stabilizator wymaga jakiegoś spadku napięcia do poprawnego działania - z reguły jest to coś koło 1V).
@conel: Dzięki za link. A jak się je używa? Rozumiem, że rezystor służy do ich regulowania? Ale on powoduje wybranie docelowego napięcia (czyli kręcę go i sprawdzam miernikiem, by na wyjściu mieć 5V), które puszczam bezpośrednio na 5V Arduino (a NIE na VIn)? I tak skonfigurowany przetwornik zawsze da na wyjściu 5V, niezależnie czy podłącze mu 7V, 12V czy 15V?
@radekrad: Nie rezystor, a ten niebieski potencjometr.

(czyli kręcę go i sprawdzam miernikiem, by na wyjściu mieć 5V), które puszczam bezpośrednio na 5V Arduino (a NIE na VIn)?

Dajesz na pin 5V/3V3/RAW (zależnie od wersji i tego co chcesz zrobić). Na pewno nie używasz "VIN", bo to przez stabilizator idzie.

I tak skonfigurowany przetwornik zawsze da na wyjściu 5V, niezależnie czy podłącze mu 7V, 12V czy 15V

Tak. Plus/minus niewielkie wahania,
@conel: Sprawdzałem wcześniej i mnie zdziwiło, bo według dokumentów on nie wymaga spadków napięcia. Przy Arduino Uno było napisane, że pracuje w 5V a wymaga zasilania przynajmniej 7V (2V spadku). A przy Arduino Pro Mini była informacja o pracy w 3.3V i zasilaniu 3.35V, więc tylko 0.05V spadku, jak wynika ze specyfikacji. Czyli Li-pole działają ~3.5-4.2V? To by mi nawet pasowało. Muszę sobie kilka takich pilotów zrobić, więc może w kilku
@radekrad: No tak, tutaj mój drobny błąd: Pro Mini nie wymaga spadku napięcia, bo... nie ma stabilizatora. ;-)
Li-ion/Li-pol działają na napięciu nominalnym 3.7V-4.2V (nie powinieneś schodzić poniżej 3.5 dla bezpieczeństwa akumulatora, a już tym bardziej powyżej 4.2, bo to się skończy fajerwerkami) - radzę się zaopatrzyć w odpowiedni układ czuwający nad akumulatorem podczas jego rozładowywania (używania), jeżeli sam akumulator go nie ma.
@OldPike: A właśnie, czemu akurat akumulatorki Li-pol? One nie są raczej dla tych, którym bardzo zależy na wielkości i wadze? Do większości zastosowań Li-ion nie będą lepsze bo tańsze? Popularne 18650 powinny chyba wystarczyć? One spokojnie dadzą napięcie powyżej 3.35V? Przy czym prawdopodobnie 3 baterie/akumulatorki AA będą miały jednak większą pojemność do momentu spadku poniżej 3.35V?
@radekrad: #!$%@?, teraz to się do reszty poplątałem. Ma, tak ma (po prostu w życiu jego nie używałem, to zapomniałem o jego istnieniu).
Teraz tak:
Piny 5V, 3V3, VCC: zasilanie bezpośrednio z zewnętrznego źródła (np. przetwornicy/akumulatora).
Pin RAW: Idzie przez stabilizator. Jednakże tutaj masz inny stabilizator, a konkretnie stabilizator typu LDO (Low Drop-out voltage) - stabilizator o niskim spadku napięcia: link do niego (zobacz stronę nr. 3), stąd tutaj zasada 1-2V