Wpis z mikrobloga

#programowanie #it #php

Witam Mirki, aktualnie znam html, css i photoshopa. Pracowałem jako frontendowiec dla stron na wordpressie. Aktualnie siedzę w ecomerce, ale z pracą nigdy nie wiadomo, dlatego myślę o php, więc moje pytanie:

- ile mniej więcej czasu potrzeba, że ogarnąc php na poziomie juniorskim? Jak się zamknę w piwnicy na 3 miesiące i będe się uczył 8h dziennie to ogarnę? Wiem że to takie gdybanie, bo wiele zależy od człowieka ale mniej wiecej.

I z czym to najlepiej jeszcze połączyć, żeby być atrakcyjnym na rynku pracy? jquery?
  • 14
@Krzy___ek: Jak wyżej, ale jak chcesz pisać dobry kod, albo coś większego polecam jednak symfony. Do nauki polecam: knpuniversity.com + dokumentację. No i chyba proponowałbym ogarnąć podstawy i spróbować załapać się na jakiś staż. Zawsze szybciej ogarniesz niż siedząc w domu, nawet po te 8h dziennie.
@Krzy___ek: jak już siedzisz we frontendzie dla WP i sklepów to może warto ogarnąć już w całości WP i jakiś CMS sklepowy (prestashop, magento albo skupić się na WP do końca i woocommerce pocisnąć). Wtedy nie będziesz mieć problemów z pracą ;) bo jak nikt Cię nie zatrudni to sam się zatrudnisz.
@mariecziek: @wodzik: @Gruzlik: bardzo dziękuje za odpowiedzi. Z tym skupieniem się na WP to chyba dobry pomysł, bo tak naprawdę dzięki WP dostałem moją obecną pracą (mam kilka swoich stron, zbudowanych od podstaw które mają po kilkatysięcy UU dziennie). Gdyby programowanie, połączyć z moją wiedzą z front endu i sprzedaży internetowej byłbym niezłym kombajnem :)
@Krzy___ek: Nie sądzę abyś po 3 miesiącach ogarniał na tyle aby rozpocząć pracę. Zapewne będziesz miał złudzenie że umiesz sporo. Aby pracować przy prawdziwym projekcie musisz nie tylko znać składnie języka ale rozumieć w miarę dobrze OOP, bazy danych oraz to jak działa HTTP i jak napisać RESTful api. Do tego musisz mieć jakieś projekty za sobą które potwierdzą, że rzeczywiście znasz się na tym.

Osobiście odradzam programowanie, jest sporo przereklamowane.
@except: nie, nie i jeszcze raz nie! Nauke jezyka nalezy zaczac od vanilla i pozniej przejsc do frameworkow. Jak kolega ma zrozumie obiektowe PHP jezeli zacznie od frameworkow, w ktorych zazwyczaj nigdy sie nie inicjuje obiektow bo framework robi to za Ciebie?
@Gruzlik: problem z WP jest taki, ze kod tego czegos jest tak #!$%@?, ze mozna go bezposrednia przerabiac na memy dlaczego PHP ssie pale. Jezeli ktos chce sie nauczyc jak pisac dobry kod w PHP to najlepiej jak najdalej od WP.
@kowalzki: @Krzy___ek żeby zostać programistą to owszem WP to średni pomysł ale żeby być atrakcyjnym na rynku pracy i nie bać się, że możesz ją nagle stracić to już nie. Ja siedzę w SEO i widzę że praktycznie wszystkie nowe strony firmowe to WP, całe szczęście joomla to rzadkość, a drupal to na palcach 1 ręki. Sporo jest też wixów i innych gówienek ale jak Krzy__ek ogarnia front i nauczy się
@Gruzlik: Niema takiego czegoś jak backend w WP bo WP to #!$%@? spaghetti. Programiści znający PHP nie pracują przy WP. Pisząc stronki w jakiś #!$%@? CMSach żaden hajs nie będzie leciał tylko jakieś grosze.

@kowalzki: Product/Project Manager zarabia często lepiej niż programista i nie spędza aż tyle czasu przed komputerem. Do tego jeszcze inne zawody: prawnicy, wysoko wykwalifikowani lekarze. Piloci też sporo zarabiają.