Wpis z mikrobloga

Podejrzewam, że każdy grafik przez to przechodził. Sytuacja sprzed chwili

Znajomy:
Bawisz się jeszcze coś w grafika?
Ja:
No zarabiam na tym
~ Wysłanie zdjęć w tragicznej jakości z jakimś napisem na scianie ~
Znajomy:
Potrzebuje taki logotyp
Ja:
Logotyp od 500zł jak dla Ciebie
Znajomy:
No weź, ale przecież tam jest wzór
Ja:
No to co xD
Znajomy:
Ale to dla Ciebie 5minut roboty
Ja:
Ty... ale skoro tam jest wzór i to tylko 5 minut roboty to czego Ty sobie nie zrobisz, wzór już masz
Znajomy:
No bo ja nie umiem.

No właśnie...

#grafik #grafikakomputerowa #logotypy
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@azurro: Mysle, ze to jednak nie kwestia IT, ale wyksztalcenia i poczucia, ze posiada sie umiejetnosc, w ktora zainwestowalo sie wiele. Tak wspominam od siebie z domu, ze sasiad faktycznie kran zamontowal za zjedzenie u nas obiadu a mamy kolezanka poprawila sukienke za nic. Ale juz znajomy prawnik chcial kase za prosta porade albo do sasiadki endokrynologa tez wylacznie na wizyte za kase, zadne tam spojrzenie na wyniki.
  • Odpowiedz
@Shanny: Raczej kwestia człowieka, mój daleki wujek dr n. med. zawsze jak mamy problemy załatwia po znajomosci czy to zabieg na za chwile, czy tomografie/rezonans, a my w sumie nic oprócz wdzięczności nie możemy zaoferować bo i on niczego nie chce.

Z kolei znajomy mieszka dom w dom z dentystka, która robi za friko całej jego rodzinie zęby, a w zamian on udziela korepetycji jej dwójce dzieci od czasu do
  • Odpowiedz
@Komaryt: jeżeli zdanie wymagałoby dużo czasu i sił to lepiej się nie szarpać, natomiast jeżeli zajęłoby to 5 minut to często lepiej zrobić komu przysługę z wyraźnym zaznaczeniem, że będzie się kiedyś oczekiwało rewanżu. W naszym kraju takie rzeczy mogą się przydać w niespodziewanym momencie, ktoś pomoże przeskoczyć kolejkę na badania lekarskie, cokolwiek w czym nie pomoże to że wcześniej skasowałeś 500zł za fuchę
  • Odpowiedz
  • 3
@Komaryt: Kolega wycenił waszą znajomość na 100 zł tyle jesteś dla niego warty, z resztą ja robie podobnie jak Ty wiec szanuje wybór.
Ktoś inny pisał o jakiś mechanikach czy hydraulikach, dla mnie to nie trafiony przykład z jednego powodu: ludzie nie doceniają pomocy z IT. Czy to grafika czy to z-----y dysk twardy, to zawsze jest "ej weź spojrzyj na 5 minut" ostatecznie siedzisz 5 godzin a browara to
  • Odpowiedz
@azurro: Dobrym znajomym mozna cos za darmo zrobic, ale to samo tyczy sie osob, z ktorymi jestes tylko na czesc? Ja przestalem pomagac nawet dalszej rodzinie bo zero wdziecznosci z ich strony. To, ze ty miales takiego dobrego kumpla to nie swiadczy o tym, ze wszyscy sa tacy.
Ale w sumie IMO, lepiej byc bucem niz frajerem.
  • Odpowiedz
@azurro: Nie wierze, ze mechanik robi Ci przekladke opon co sezon, drobne naprawy po 1-2h za darmo. To zart jakis albo zaklad na dorobku (bedzie mial do portfolio), szczegolnie jesli koles ma pracownikow. Jesli to deal usluga za usluge to spoko, ale jesli masz jakiegokolwiek znajomka, ktory robi Ci cos za darmo regularnie to taka relacja sie predzej czy pozniej rozleci, bo nie jest symbiotyczna.
  • Odpowiedz
takie zachowanie wykazują jedynie ludzie pracujący w it, TYLKO

@azurro: nie tylko, ale najczęściej
bo każdy kto pracuje w IT się pare razy dowiedział, w sytuacjach gdy miała być chwila a potem siedział i 3 godziny rozkminiał co się spierniczyło, że jego praca i umiejętności nie są nic warte bo przecież tylko siedział i klikał - jak by rurę przykręcił albo młotkiem p--------ł, to co innego by było...
  • Odpowiedz
@meretz: utrzymuje się z robienia filmów także grafiką zarabiam jak coś ciekawego wpadnie albo ktoś mnie poleci ;)
Czy trudno jest zostać grafikiem? Ciężko to powiedzieć każdy ma inne predyspozycję. Jeżeli czujesz, że masz w sobie choć trochę kreatywności i lubisz tworzyć ciekawe rzeczy, bądź też od czasu do czasu rysujesz sobie jakieś słówka etc. to warto spróbować. W większości aby zostać grafikiem to trzeba włożyć to wiele pracy od
  • Odpowiedz
Grafikę zrobiłem ostatecznie sam, znajomego już nie mam

@azurro:
Po co tak ostro? Przecież mógł najnormalniej w świecie zapomnieć o tym, że ma u Ciebie dług.
  • Odpowiedz
@Komaryt: Lol, najpierw piszesz, że ludzie chcą od ciebie coś za darmo i jak to tak może być, a potem piszesz oburzony, że jesteś altruista i lubisz robić rzeczy za darmo dla samej satysfakcji, może czas się udać do psychologa/iatry? Wywołujesz gównoburzę która pojawia się tu nie po raz pierwszy (przypominam jesteś na potralu ze śmiesznymi obrazkami) i najpierw piszesz o znajomym, potem bulwers, że on twoim znajomym nie jest!
  • Odpowiedz
@Errad: Nie cumplu, on ogólnie był kutasem i nie potrzebnie mu pomagałem, typ egoisty irytuje mnie to w ludziach i nie potrzebuje takich znajomych. Swoją drogą jestem typem człowieka, który ma kumpli sebków, nerdów, bogatych, biednych. Co więcej często dzięki mnie jedni i drudzy się zapoznawali i okazywało się, że potrafią się zakumplować i nie taki diabeł straszny :)
  • Odpowiedz
e usterka jest mała, a okazuje się, że jest to całkiem coś innego

@azurro: nie to było klue mojej wypowiedzi, kluczowe było: "się pare razy dowiedział... że jego praca i umiejętności nie są nic warte bo przecież tylko siedział i klikał"
bo jak by cegły nosił to co innego
  • Odpowiedz