@KowbojPlay: Nigdy nie wypełniałem a wysyłałem kilka razy, jeśli wysyłasz coś droższego zalecam wysłać z ubezpieczeniem czyli z deklarowaną wartością. Bo przy zwykłym liście jeśli zaginie to dostaniesz jedynie zwrot kosztów listu. Chwile temu wysłałem taki list z telefonem z deklarowaną wartością 450zł + waga 0,480 = 38,30zł
@Andczej: List. Do Norwegii. Jest poza UE, i trzeba wypełniać deklarację. Z regulaminu:
2. Paczki pocztowe przysyłane spoza krajów Unii Europejskiej
a) Obowiązki nadawcy; Deklaracja nadawcy.
Zgodnie z międzynarodowymi przepisami pocztowymi, nadawca musi wypełnić deklarację celną paczki (CN22 lub CN23), która powinna być w sposób trwały dołączona do paczki. Deklaracja powinna zawierać opis towarów, wartość i oznaczenie, czy jest to prezent, czy towar handlowy. Każdy urząd pocztowy za granicą powinien
Chwile temu wysłałem taki list z telefonem z deklarowaną wartością 450zł + waga 0,480 = 38,30zł
https://www.poczta-polska.pl/hermes/uploads/2013/10/Potwierdzenie-nadania-przesy%C5%82ki-z-zadkl.-wart.-zagr..pdf
Jeśli płaciłeś przez Paypal przy zamawianiu, pamiętaj o zwrocie kosztów wysyłki z ich programu.
tu sobie możesz zobaczyć co i jak
@Andczej: Dzięki, paczka już na poczcie ( ͡° ͜ʖ ͡°)