Wpis z mikrobloga

Mirki, jest pytanie. Czy jeździ ktoś z Was pojazdem Renault Laguna II z 2001 roku. Mam okazję kupić takie auto od zaufanej osoby i wiedząc jak to auto było użytkowane. Pojazd od 2012 roku w Polsce, wtedy też dołożona sekwencyjna instalacja gazowa do silnika 1.8. Bez wypadku, tylko lekko wgnieciona tablica z przodu. Wersja nadwoziowa: liftback. Alufelgi 17", komplet opon, klima, roleta, wielofunkcyjna kierownica, jakieś podgrzewanie fotela kierowcy, pełna elektryka szyb, lakier metaliczny i około 8 poduszek powietrznych. Czy ktoś może się wypowiedzieć w temacie auta? Warto za 5500 PLN?
#motoryzacja #kupujzwykopem #kupautozmikro
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nieuaktualniony: Ja miałem lagunę II 1.6 16v z gazem. Jeździło się nią bardzo dobrze, komfort bardzo wysoki. Nic przez ten czas mi się nie zepsuło, oprócz jednej cewki zapłonowej. Części nie drogie, dobre wyposażenie i niezła cena, choć dałoby się taniej. Ja polecam, bo laguna z benzyną do całkiem niezawodne połączenie :)
  • Odpowiedz
@Nieuaktualniony: Samochód jest bardzo fajny ale uważaj na dość popularny błąd dla tego silnika, który skutkuje przełączeniem się auta w tryb "limp home" czyli obroty na poziomie 2000-2200 RPM i brak reakcji na pedał gazu. Możliwe przyczyny: utlenione styki, c-----a wiązka instalacji silnika, padnięta przepustnica lub pedał gazu. Ogólnie polecam, ale tylko jeśli masz mądrego mechanika który posiada CLIP do diagnozy, bo wymienianie części na widzimisię jakiegoś majsterka może wykończyć budżet.
  • Odpowiedz
@Marpenoth: Porządna ilość informacji.

Licznik był wymieniany w tym roku, bo zimą nie działało nic, wszystkie kontrolki mrugały, a wskazówki "chodziły jak chciały".
Tuleje tylnej belki no to jak w każdym aucie, wytłukują się jak inne elementy, więc mnie to niepokoi.
Karty startowe padają ot tak?
Czytałem w sieci o tej przepustnicy, że to dosyć częsta usterka. Czy
  • Odpowiedz
@Nieuaktualniony Karty startowe jak Mirek wcześniej napisał, zapomnisz że masz w kieszeni i wygnie się zbyt mocno podczas siadania co spowoduje że juz nie otworzysz z pilota auta.

Nie jest kosztowna jak ktoś dobrze zdiagnozuje. U mnie powodem chyba była licha wiązka instalacji silnika gdyż po tym jak wymienilem na używke od tygodnia błąd nie wystąpił a wcześniej wystarczyło że była duża wilgotność i już co chwila stawalem żeby odłączyć akumulator (poprzedni
  • Odpowiedz
@Marpenoth: Samym samochodem kilka razy się przejechałem, bardzo dobrze mi się jechało. Nie czułem się obco i nie byłem zagubiony. Częściej jako pasażer, bardzo komfortowo muszę przyznać. Zaskoczyła mnie jakość materiałów, było miękko i przyjemnie dookoła, a nie plastikowo i twardo.

To, co mi się nie spodobało to widoczność do tyłu, płaski bagażnik i przede wszystkim - brak biegu nr 6. Przy wyższych prędkościach brakuje bardzo tego dodatkowego biegu i silnik głośno
  • Odpowiedz