Wpis z mikrobloga

Przypominam legalnym posiadaczom broni z województwa Śląskiego i Małopolskiego, że od środy (20.07) do 01.08 obowiązuje zakaz noszenia/przenoszenia broni palnej.

Tak sobie wymyślili "tam na górze".

Bo wiadomo - największym zagrożeniem w związku ze Światowymi Dniami Młodzieży są legalni posiadacze broni...
A Ci co ją posiadają nielegalnie powyższy zakaz będą mieli głęboko w ...
#bron #sdm #pozwolenienabron
  • 20
@tellet: jeden francuz jadąc na jakimś skuterze widząc co się dzieje zatrzymał się i chciał się dostać do szoferki tej ciężarówki niestety bezskutecznie potem chyba został rozjechany
@alex-fortune:
Pogoogluj trochę, przypadki kiedy napastnik został powstrzymany przez praworządnego obywatela są mało medialne...
Ale istnieją.

Inna sprawa że do przestępstw/zamachów z użyciem broni palnej najczęściej dochodzi w Gun Free Zone, gdzie legalni posiadacze broni jej nie wnoszą ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@nico112: Po Warszawie podczas szczytu NATO kręciło się sporo uzbrojonych ochroniarzy różnych dygnitarzy. Myślisz, że policja wiedziała, że akurat dany uzbrojony typ to ochrona, a nie cywil z pozwoleniem albo, co gorsza, terrorysta?
@nico112 Widziałem mały znaczek w klapie (ale z odległości 10m nie odróżnisz tego znaczka od Matki Boskiej Leszke) i uber-cool-taktyczny, kręcony, przewód od telefonu stacjonarnego, pardon, od radiostacji, wsadzony do ucha.

Jednym słowem nic co by ich odróżniało jakoś wyraźnie. Aaa, wróć, jeden miał ciemne okulary balistyczne na nosie, to nie jest widok spotykany na codzień.
@nico112: A w jaki sposób jest on skuteczny? Skoro służby nie potrafią rozpoznawać siebie nawzajem i zgarniają swoich tajniaków, bo ktoś zauważył broń, to w jaki sposób ten zakaz jest skuteczny?

Ten zakaz miałby, być może, sens, gdyby wyłącznie umundurowani policjanci mogli na danym obszarze być uzbrojeni w broń palną. Wtedy każdy inny z bronią jest potencjalnym zagrożeniem. Tak nie zostało to zogranizowane, więc służby nie mają pojęcia czy dany uzbrojony
Tak nie zostało to zogranizowane, więc służby nie mają pojęcia czy dany uzbrojony gość jest "swój" czy też nie.

No właśnie mają tylko ten koleś złamał zasady to go zgarnęli jak cywila z bronią.
@idaho7:
@nico112 Popatrz na zdjęcie do artykułu który wkleiłeś, popatrz jeszcze raz na to co napisałem. Widziałem ochroniarzy na szczycie NATO i ich oznaczenia - źle dobrane garnitury spod których widać było kształt broni krótkiej i mały znaczek w klapie. Z 10 metrów nie odróżnisz czy ten znaczek to Jedyny Prawilny Znaczek Ochrony(TM) czy też ktoś sobie wpiął podobiznę Matki Boskiej albo nie wiem, brązową odznakę taneczną. Taki sposób identyfikowania jest idiotyczny, bo