Wpis z mikrobloga

Mireczki, właśnie zaczął się sezon na kabaczki. Czy jedliście klasyczne danie kuchni węgierskiej: tök főzelék? Jest to starty na drobnych oczkach kabaczek ugotowany z koperkiem i zagęszczony albo zasmażką albo śmietaną z mąką.
Idealny dodatek do mięs, i tych z sosem i tych smażonych :)
Dokładny przepis podam jak będę miała ze dwa plusy ;)
#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #kabaczki #lato #wegry
m.....a - Mireczki, właśnie zaczął się sezon na kabaczki. Czy jedliście klasyczne dan...

źródło: comment_NfGtWiRZ05JWh07PQoDSHpQYN414dokA.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
Przepis dokładniejszy, ale nie robiłam tego z miarką lecz wszystko na oko. Cieżko to zepsuć.
Składniki:
Pół dużego kabaczka
Garść posiekanego koperku
Śmietana lub śmietanka o dowolnym tłuszczu, lub mleko (czy ma byc danie mniej lub bardziej tluste, tylko ten nabiał jest jedynym źrodłem tłuszczu wiec nie ma co dawać mleka 0%), około pol szklanki
Łyżka mąki pszennej

Starte kabaczki razem z wodą, która z nich wyciekła przekładamy do garnka, dodajemy koperek.
  • Odpowiedz