Wpis z mikrobloga

@Boleslaw_Smiszny: Na placu boju szczególnie jest kilka modeli w okolicy 130 EUR. Obecnie szczególnie warte uwagi, czytniki to: 
- Kindle paperwhite 2 lub 3 - bardzo dobre wykonanie, znakomite ekrany, stabilna praca, znakomity stosunek jakości do ceny. Tu recenzja: http://cyfranek.booklikes.com/post/1265620/amazon-kindle-paperwhite-3-2015-recenzja-all-new-kindle-paperwhite-300ppi-z-niemieckiego-amazonu-czesc-pierwsza ;
- PocketBook Touch Lux 3 - fizyczne przyciski, najlepsza obsługa PDF, polskie menu, polskie dzielenie wyrazów w czytniku. Tu recenzja poprzednika Touch Lux 2: http://cyfranek.booklikes.com/post/1331069/pocketbook-touch-lux-2-test-czytnika-e-bookow;
- Kobo Glo HD -
@Cyfranek: Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, ale te modele wykraczają poza mój budżet. Wiem, że na elektronice nie powinno się oszczędzać, ale jestem teraz pod finansową ścianą. Do 350zł max. Zainteresował mnie Pocketbook 624 Touch. Taki zły chyba nie jest?
@Boleslaw_Smiszny: Pocketbook basic 2 nie ma podświetlania i nie ma ekranu dotykowego. Jak chcesz mieć dobry stosunek cena/jakość to jedynie Pocketbook bo Kindle z podobnymi parametrami są dużo droższe, ale za to w Kindle masz gwarancję na wszstko, nawet jak uśniesz na czytniku i uszkodzisz ekran ale warunek jest taki, że musisz mieć pewność, że czytnik jest bezpośrednio od Amazonu, a nie od jakichś pośredników czy innych źródeł
@artur1792: Brak podświetlenia jeszcze przeboleję (mam dużo lampek w domu ( ͡° ͜ʖ ͡°) ), ale zależy mi na ekranie dotykowym, żeby móc zaznaczać sobie części tekstu lub robić zakładki czy mieć ogólnie wygodniejsze zarządzanie.
Pocketbook 624 Touch wpadł mi w oko.
@Boleslaw_Smiszny: ja mam Pocketbook'a Basic 2 to jak na razie jestem zadowolony, zaznaczać tekstu raczej na nim nie można (nie używałem tego nigdy i nawet nie wiem) ale zakładki można robić. Obsługa klawiszami wcale nie jest taka uciążliwa, bardo proste menu ma i może dlatego.... jak za czytnik, który kosztował na promocji 260 zł to jestem z niego bardzo zadowolony, w tej cenie na pewno nic innego się nie dostanie lepszego.
Pocketbook to żółw w porównaniu do Kindle.

@tytan-: ale zobacz jaka jest różnica w ich cenie .... Pocketbooka kupisz za 450 zł, a Kindla na Amazonie masz za 140 euro, czyli wyjdzie około 650 zł
@Boleslaw_Smiszny: Jeśli planujesz używanie czytnika poza domem (wyjazdy, komunikacja miejska, szkoła) to podświetlenie jak najbardziej będzie ci potrzebne. Jeśli planujesz używać czytnika tylko w domu to można się bez niego obejść. Ja sobie nie wyobrażam czytnika bez podświetlenia.

Co do wad Kindle to często się mówi o słabej obsłudze PDF'ów. Sęk w tym, że PDFy to nie jest format czytnikowy, więc powstrzymałbym się z zaliczaniem czegoś do wad co ma być