Aktywne Wpisy

maniek74 +378
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
szymon362 +46
Gdy pomyślisz, że gastro nie może być już gorsze to z pomocą przychodzi ukraińska sieć restauracji ulokowana we Wrocławiu z bramkarzami i płatnym wejściem niczym do klubu.
Do tego za każdy slot czasowy opłata jest osobna więc jeśli będziesz w środku gdy zacznie się nowe okienko to naliczą ci opłatę po raz drugi xDDD
#gastronomia #wroclaw #c---------------a #jedzenie71
Do tego za każdy slot czasowy opłata jest osobna więc jeśli będziesz w środku gdy zacznie się nowe okienko to naliczą ci opłatę po raz drugi xDDD
#gastronomia #wroclaw #c---------------a #jedzenie71
źródło: xdddd
Pobierz

Tyle, że chodzi mi o coś więcej, niż proste zapytania czy proste wrzucanie danych. Raczej interesuje mnie, jak używać tego w praktyce, kiedy przebudowywać indeksy, jak to najlepiej robić itp.
Jak mapować bazę SQL na Elastica, żeby przyspieszyć wyszukiwanie itd.
Ktoś coś? Z góry dzięki.
#programowanie #webdev
Robię duży projekt z ES (agregacje, zaawansowane wyszukiwania, autocomplete, geosearch, snapshoty, synchronizacja z SQL) i nie ma tygodnia żebym nie natknął się na coś nowego.
Ogólnie mają bardzo dobrą dokumentację na stronie. Tylko czasami zdarza się, że jakaś właściwość nie jest
Zakładam, że Elastica nie używasz jako głównej bazy tylko jako jej indeksu do przeszukiwania. W którym momencie i w jaki sposób przebudowujesz indeksy w momencie zmian w bazie źródłowej (CRUD)? W momencie wykonywania operacji, jakoś cronem czasowo czy jeszcze inaczej?
Tak z ciekawości, w jakim języku projekt?
Idealnie powinna być jakaś kolejka (message bus), która trzyma eventy, które są czytane przez usługę, która synchronizuje zmiany do ES. Ale to nie przeszło, bo mamy za
Druga sprawa: czy takie odświeżanie indeksu (dodawanie rekordu do niego) jest na tyle szybkie, że jego wywoływanie powiedzmy ten raz na minutę nie
Czy indeksowanie można oprzeć na bazie jakiś zewnętrznych taksonomii bez przebudowywania całego projektu?
https://www.elastic.co/guide/en/elasticsearch/guide/current/near-real-time.html
Ja robię update co minutę, defaultowo ES robi commit zmian co jedną sekundę. Dlatego zawsze minimum tą sekundę musisz poczekać zanim dane będą dostępne. Nie zalecany jest ręczny commit (w ES zwany "refresh")
@Verbatino: Nie rozumiem zbytnio o co Ci może chodzić. W ES masz podobne typy jak wszędzie indziej https://www.elastic.co/guide/en/elasticsearch/reference/current/mapping-types.html
To
W zakresie pytania drugiego miałem na myśli przypadek w którym np wyszukujesz specyficzną frazę przygotowaną przez własny algorytm...np kategoryzacja produktu po jego specyficznych cechach...
Masz jakiś patent, jak to obejść? Dodawanie rekordu do ES w momencie tworzenia rekordu w SQL w locie? Dobry pomysł?
czy wrzucenie danych do ES przy odpowiednio dużej ilości danych może być wolne? Albo inaczej: czy czas wykonania wrzucenia danych do ES rośnie (liniowo/wykładniczo/inaczej?) wraz z przyrostem ilości danych w indeksie? Czy jednak trzyma swój poziom? Jak to wygląda z Twoich doświadczeń?