Wpis z mikrobloga

Mirki jak projektujecie bazę danych w Entity Framework + MS SQL Server?

Chciałbym uzyskać w rzeczy:
- zaprojektować bazę za pomocą diagramu
- wykorzystując diagram wygenerować klasy w podejściu code first

Jak najlepiej się za to zabrać i jak wy projektujecie BD? Oczywiście w założeniu jest, że BD jest bardziej skomplikowana niż kilka tabel i nie chcemy tracić danych z bazy po każdej zmianie.

#programowanie #csharp #bazydanych #entityframework #sql
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WhirPool: generuje bazę danych z modeli i tyle, sobie zaprojektuj jakieś drzewo uml które będą opisywały twoje modele i tyle, przecież nie będziesz tracił danych z bazy po każdej zmianie
  • Odpowiedz
@Yahoo_: @xmichaelx: Ja wiem co to jest code first. Mam bardziej skomplikowaną bazę niż kilka tabel i pisanie wszystkiego jest możliwe, ale tracę możliwość spojrzenia całościowo na bazę danych. Żadne z podejść nie satysfakcjonuje mnie w pełni. Na pewno istnieje jakieś bardziej realistyczne podejście do tworzenia bazy danych.
  • Odpowiedz
@ja_tu_czytam: @xmichaelx: Chyba faktycznie nie będę kombinował i zrobię sobie schemat bazy w jakimś narzędziu i zacznę pisać klasy w code first. Szukałem rozwiązania, które automatycznie na podstawie schematu wygeneruje mi klasy w code first, ale najwidoczniej nie ma takiego. Dzięki za pomoc ;)
  • Odpowiedz
@ja_tu_czytam: @xmichaelx: @Yahoo_: Znalazłem coś lepszego. Istnieje narzędzie Entity Framework Power Tools, które umożliwia na podstawie klas w code first rysowanie modelu. Działa to całkiem spoko i ogólnie jestem zadowolony :D Wystarczy kliknąć prawym na context i dać view entity data model.
  • Odpowiedz