Wpis z mikrobloga

@Pumbilion: Ja już się wyprztykałam, następny raz będzie po wakacjach. Ale 3 litry juchy już za mną - i mogę być żywym dowodem na to, że coś jednak było niegłupiego w puszczaniu krwi w średniowieczu, bo każdej donacji dostaję powera ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Pumbilion: @Jebwleb: @Jade_Elenne: może to głupie pytania, ale co mi tam, na wykopie w końcu jestem hehe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1. Czy trzeba być ubezpieczonym w PL żeby "oddać krew" ?
2. Ile trwa +/- oddanie krwii? Jestem czasami w PL i kilka razy widziałem Bus Punktu poboru krwii.
Czy owy BUS "zbiera" krew dla szpitali? Czy to jakaś prywata i później ją sprzedają
  • Odpowiedz
Dzięki:)
1. Wydaje mi się, że nie ma takiego wymogu, ale nie wiem, a nie chcę wprowadzić w błąd.
2. Samo pobranie krwi to kilka-kilkanaście minut, ale wcześniej trzeba wypełnić ankietę (informacje o chorobach itp.) oraz dać krew do zbadania. Trudno powiedzieć, ile to zajmie - zależy, ile jest osób w kolejce, a także iloma miejscami dysponuje stacja krwiodawstwa. W moim przypadku najszybsze pobranie krwi trwało ok. 20 min - od wejścia
  • Odpowiedz
Ze strony Narodowego Centrum Krwiodawstwa:
KREW LUB JEJ SKŁADNIKI MOŻE ODDAĆ OSOBA, KTÓRA:
odpowiada wymaganiom zdrowotnym pozwalającym na ustalenie na podstawie badań lekarskich i badań laboratoryjnych, że każdorazowe pobranie krwi nie spowoduje ujemnych skutków dla jego stanu zdrowia lub stanu zdrowia przyszłego biorcy w szczególności na skutek występowania przeciwwskazań stałych lub czasowych do pobrania krwi;
przedstawi dokument tożsamości ze zdjęciem, adresem zamieszkania oraz numerem PESEL (np. dowód osobisty, prawo jazdy, paszport, legitymację
  • Odpowiedz
@nevarion: Nie wiem jak u Ciebie, ale dają wyniki krwi po pobraniu próbki. Zaświadczenie o dniu wolnym również - pracodawca musi to przyjąć. Badanie lekarskie począwszy od osłuchania, sprawdzenie uzębienia, ciśnienia krwi, sprawdzenie węzłów chłonnych i migdałków do tego sprawdzenie skóry.
  • Odpowiedz
@Meara: u mnie to wygladalo tak:
przyjezdza krwio bus
heheszki z pielegniarkami
mierzenie cisnienia krwi
pobor krwi
masz czekoladki
#!$%@? z busa ( )

no i oczywiscie papiery do podpisania, ze w razie nadmiaru sprzedadza krew za hajsy u prywaciarzy, a jak nie podpiszesz to nawet krwi nie oddasz ;)
  • Odpowiedz