Wpis z mikrobloga

Przymierzam się do kupna nowego komputera, na którym będzie można pograć w najnowsze tytuły, ale nie na minimalnych ustawieniach tylko tak, żeby gra naprawdę cieszyła oko. Najlepiej, żeby wystarczył na parę lat. Czy da się znaleźć złoty środek, tzn. nie wydawać 5-6 tysięcy, ale np. 3 i cieszyć się płynną grą? Zasadniczą różnicę w cenie odgrywa tu chyba karta graficzna, tylko czy te różnice (np. 1300zł za MSI GTX 970 Armor OC w porównaniu do 2300zł za GTX 1070 StriX - tysiąc złotych różnicy to dużo) są tak samo znaczące w jakości obrazu? Czy może są to detale, które zauważa tylko wprawne oko? ;)
Ostatnio kupowałam PC pod koniec 2010 roku, mam taki zestaw:

Zasilacz: Modecom MC 620 Carbon
Procesor: Intel Core i5-760 2,80 GHz
RAM: 4GB
HDD: WD Blue 1TB WD10EZEX
Płyta główna: ASUS P7P55 LX
Karta graficzna: GeForce GTX 460 1GB
Obudowa: iBox Lynx 703LD
Monitor: Samsung Syncmaster P2470HD

Wtedy to chyba był mocny komp, akurat wyszła Mafia 2 i to była uczta dla duszy ʕʔ
Już od jakiegoś czasu szwankuje, ma opóźnienia przy włączaniu, zacina się nawet przy niewymagających grach dlatego nie gram obecnie w ogóle bo jak ma mi "wybuchnąć" przy odrobinie wysiłku to zostanę bez kompa.

Doradźcie mi proszę, ile musiałabym przeznaczyć na nowego PC i jaki zestaw byście polecili? Opłaca się kupować teraz GTX 970? Z obecnego zestawu zostawić mogę chyba tylko dysk (juz raz wymieniany 2 lata temu po tym, jak Seagate padł) i monitor, reszta do wymiany, prawda?

#pcmasterrace #komputery
  • 11
@emka07:
DUżo ludzi czeka z kupnem/wyborem karty graficznej do kończa czerwaca. Pokazać się mają nowe układy od AMD, które wydajnościowo mają być zbliżone do gtx970 a oscylować mają z cenami w granicach 1000-1300 zł (w zależności od wersji 4GB/8GB pamięci VRAM)

Fajne zestawy w określonych pułapach cenowych możesz znaleźć tutaj

Jednak tak jak pisalem wyżej. Wstrzymaj się z 2 tygodnie do premiery nowych układów AMD i pierwszych testów redakcyjnych.
@emka07:

Zestaw bez grafiki za 2,2k
Procesor i5-6500
Płyta: MSI B150M Mortar
Zasilacz: Thermaltake 630W
Obudowa: SilentiumPC Gladiusz M35
SSD: SanDisk 120GB
RAM: HyperX (2x8GB) 2133MHz
Grafika: Czekaj na premierę polarisów, R9 390 powinien spaść z ceny albo weź nową 470
@emka07: Nie możesz zostawić dysku. Nie można się katować dyskiem twardym kiedy są SSD ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Za 3K to chyba nie starczy na kilka lat, góra 2. Chyba lepiej poczekać na tego RX480, nie jestem w temacie ale wszyscy ostatnio tym spamują więc może coś jest na rzeczy.
@urs6: Powiem szczerze, że trochę mnie zdziwiłeś bo myślałam, że to już raczej dinozaur, teraz minie 6 lat. Sam procesor jest dobry? Już chyba nawet nie produkują i5-760, wszędzie teraz są czterocyfrowe jak i5-6500, 6600. Średnio się na tym znam i właściwie nie wiem co to znaczy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zasilacz to na pewno do wymiany, chodzi głównie o o dziwne włączanie komputera (odpala dopiero po
@emka07:
No jeśli chcesz mieć spokojną głowę o grę na wysokich ustawieniach to przy założeniu, że nowe karty graficzne od AMD rzeczywiście będą na poziomie gtx970 albo lekko wyższym i wydasz na ten zestaw te 3k złota to zagrasz we wszystko co wyszło do teraz.

I faktem jest, procesory pierwszej i drugiej gerenacji intela już dawno wyszły z obiegu sklepowego. Możesz jedynie znaleźć refurbished w jakichś sklepach (czyli procki wydłubane z
@emka07: był czyszczony kiedyś przez te 6 lat ? Rozkręć go, przeczyść wiatraczki, odkurz, wymień pastę termoprzewodzącą.

To że włącza się dopiero po chwili może być wina BIOSU. Sprawdź czy producent nie wydał poprawi do Twojego BIOSu płyty głównej.

Jeżeli system są problemy z działaniem systemu - warto również przeinstalować system. Można to połączyć z przesiadką na dysk SSD.

Dodanie dysku SSD oraz wymiana karty graficzne to aktualnie najlepsza możliwość rozbudowy
@koorekk: we wszystko co wyszło do teraz, ale czy da radę również na kilka lat w przód? Mówisz, że te nowe karty, które niedługo wyjdą mają być zbliżone wydajnością do 970 i w cenie 1000-1300, ale przecież GTX 970 też mniej więcej tyle kosztuje...?

@rajkes: oczywiście, wielokrotnie był rozkręcany i drobiazgowo czyszczony, powietrzem i pędzelkiem, jedynie tej past nie wymieniałam. Niestety nie na wiele to się zdało. Z tym włączaniem
@emka07: spróbuj wycenić aktualny zestaw i zobaczysz ile jesteś w stanie za niego 'odzyskać' i wtedy będzie łatwiej zdecydować czy dokupić coś do niego czy lepiej sprzedać to co masz i kupić wszystko nowe.
@rajkes: sęk w tym, że ja nie wiem na 100% co w nim jest sprawne a co nie, może wszystko po trochu kuleje a nie chcę być grażyną biznesu i wepchać komuś coś, za co potem będzie miał pretensje. Mogłabym iść do serwisu... gdybym już tego nie zrobiła i nie usłyszała, że problemem tego uruchamiania jest - uwaga - nadłamany guziczek włączania i to obudowa jest winna (
@emka07:
Dobra sformułuję to tak. Według doniesień i przecieków (o ich wiarygodności nie mam zamiaru mówić, bo przy obecnej sytuacji na rynku kart, gdzie obie firmy srają we własne gniazdo wszystkie przecieki trzeba traktować z dystansem) RX480 w wersji 8GB ma oscylować w granicach 1300 zł.

Tak to jest blisko gtx970 poza tym jednak:
1. 970 ma te nieszczęsne 3,5GB Vramu. Problem z tym machlojem Nvidii widać fajnie w nowym Mirros