Wpis z mikrobloga

Mieszkam w UK, dostałem jakiś czas temu ulotkę w sprawie głosowania wobec Brexit. Ulotka wcale nie jest zmanipulowana...

Biała czcionka, czarne tło, kontrastowe "Your vote matters. Make sure you're in" jest dwuznaczne. Jedno znaczenie odnosi się do obecności podczas referendum, drugie to podprogowa sugestia mówiąca o zostaniu w UE.

#uk #brexit #europa #neuropa #swiat #polityka ##!$%@?
Pobierz dolOfWK6KN - Mieszkam w UK, dostałem jakiś czas temu ulotkę w sprawie głosowania wobe...
źródło: comment_K7jIWG8lf998zHdbJQauXxBinVincHdD.jpg
  • 8
@benzdriver: taką ulotkę też dostałem, ale w przeciwieństwie do tej którą ja wkleiłem, w tej Twojej nie ma manipulacji. Są to wyważone fakty, łącznie z przestrogą w ostatnim punkcie, że głosowanie za lub przeciw może się skończyć w różny sposób:

"Zdania ekspertów, polityków i biznesów (firm) są podzielone. Ludzie muszą oszacować ryzyko i potencjalne korzyści obu decyzji DLA SIEBIE".

@innv: część rządu chce pozostać, część wyjść. Tak samo jak i
@dolOfWK6KN: to hasło pojawiło się już przed wyborami. Zmienił się nieco system i teraz musisz się zarejestrować na wybory - wcześniej było to z automatu. Akcja reklamowa miała zarówno hasło "Your vote matters. Make sure you're in" i drugie "Don’t lose your right to vote" albo "Your vote matters. Don’t lose it" - ulotkę z hasłem "Your vote matters. Make sure you're in" dostałem w związku z lokalnymi wyborami. Hasło dotyczy
Zmienił się nieco system i teraz musisz się zarejestrować na wybory - wcześniej było to z automatu

@inko: chodzi Ci o Voters Roll? Jeśli tak, to chyba nigdy nie było z automatu, ale mogę się mylić.

Hasło dotyczy wzięcia udziału w głosowaniu - a nie bycia "W" eu.

1. W tym przypadku dotyczy Brexit, jak widać na załączonym obrazku.
2. Co nie zmienia faktu, że w tym przypadku jest to celowo
@m1chau: bo teraz ci wszyscy ludzie mogą tam pracować i normalnie żyć dzięki temu, że Wielka Brytania jest w Unii i stosowane są umowy o wolnym handlu, wolnym przepływie kapitału, ludzi, usług, po wyjściu WB z Unii te umowy z Unią zostaną wypowiedziane i wyspiarskie państwo będzie musiało negocjować owe warunki ze wszystkimi krajami UE oddzielnie, co wprowadzi sporo zamieszania i negatywnych skutków, zarówno dla Brytyjczyków, jak i dla państw pozostających