Wpis z mikrobloga

Jestem zupełnie zielony w temacie. Może mi ktoś wytłumaczyć na jakiej zasadzie działa bitcoin, tj. dlaczego ma jakąkolwiek wartość w życiu realnym? Próbowałem coś zrozumieć z wikipedii ale żeby przyswoić jedną defnicję musiałem odnajdywać 3 inne (,)
#bitcoin
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ktoś chce kupić - dlatego ma. Jak ze wszystkim ;) Jak np napiszesz za moment, że chcesz mi dać 100zł za mój następny wpis na mirko - to wtedy on też nabiera wartości.
  • Odpowiedz
@zlodziejstwotoniegrzech:
1) Trwały (no tak samo jak internet)
2) nie podrabialny (znaczy się da... ale prądu na to pójdzie że o ja panie)
3) "powszechny" no jak internet
tu mamy cechy dobrej waluty jakie spełnia
plus tak się świat umówił że za te cyferki będą usługi i dobra...
  • Odpowiedz
Czekajcie, jeżeli dobrze rozumiem ktoś wypuścił skomplikowany program i system etc. (mówię umownie, nie mam większego pojęcia), ludzie zaczynają z niego korzystać i "umawiają" się ile jeden wygenerowany pieniążek będzie kosztować, tak?
  • Odpowiedz
Chłopaki widzę że trzeba pomóc :)
1. Wartość Bitcoina determinuja te same czynniki które determinuja wartość wszystkiego, czyli rynek decyduje. Bitcoin jest wart tyle ile ktoś jest gotowy za niego zapłacić a nie prąd+koparki.
2. Bitcoin jest pierwszym "cyfrowym metalem szlachetnym" dlatego że nie da się go skopiować i jego ilość jest ograniczona do 21mln.

Jeśli chciałbyś poznać temat głębiej to polecam kurs na Khan Academy https://pl.khanacademy.org/economics-finance-domain/core-finance/money-and-banking/bitcoin/v/bitcoin-what-is-it
  • Odpowiedz
a nie prąd+koparki

@szanow: prąd i koparki mają w wycenie może nie jedyny ale jednak decydujący wpływ

Btw. Jak ktoś Cię tu posłuchał to teraz jest wygrany :)

@zlodziejstwotoniegrzech to jego kanał dobry jest ale nie słuchaj go jak mówi o czymś innym niż bitcoin ;) Reszta to shity o wartości jedynie spekulacyjnej dobre do ostrej spekuły ale nie inwestycji czy oszczędzania.
p.....4 - > a nie prąd+koparki

@szanow: prąd i koparki mają w wycenie może nie jed...
  • Odpowiedz
@zlodziejstwotoniegrzech: Dodam od siebie, że bitcoin jest atrakcyjną walutą, ponieważ posiada jednocześnie bardzo efektywny zintegrowany system płatniczy - przelanie kasy przelewem międzynarodowym jest normalnie bardzo drogie i wymaga posiadania konta bankowego, które w wielu krajach również kosztuje. Adresy Bitcoin są darmowe i jest ich praktycznie nieograniczona ilość. Przesłanie kasy z jednego adresu na drugi jest tanie (choć opłaty ostatnio wzrosły do ok. 10groszy za transakcję). Ludzie chcą tego używać bo
  • Odpowiedz
Czyli to działa, w ogromnym skrócie myślowym, jak złoto? Dostrzegamy walory jakiegoś "czegoś", których nie posiada nic innego i zaczynamy z tego korzystać? W przypadku złota jego właściwości fizyczne/chemiczne/estetyczne, a w przypadku bitcoina łatwość przesyłania i stabilność. Łapię to, tak?
  • Odpowiedz
@zlodziejstwotoniegrzech:
Bitcoin w wielu kwestiach przypomina złoto, jak choćby emisja bitcoinów, którą Satoshi modelował na złocie.

Oprócz tego co piszesz, jest jedna rzecz którą ma Bitcoin a nie ma złoto - w przypadku Bitcoina masz pewność co do limitu tokenów. W przypadku złota nie masz takiej pewności. Nawet jeśli aktualne szacunki finalnej ilości złota na ziemi są rzeczywiste, to nigdy nie mamy pewności, czy nie znajdziemy gdzieś w naszym układzie
  • Odpowiedz