Wpis z mikrobloga

@BoaKusicielka: dwie łyżki majonezu ostrego, łyżka miodu, mieszasz to aż sie połaczy w jedno, wrzucasz w to pierś na 3-4h aż się w tym sosie zamarynuje. Potem na patelnię smażysz aż się usmaży a to co zostało na patelni podlej ciemnym sosem sojowym, tak dwie duże łyzki, wymieszaj to i zalej pierś. Na końcu posyp sezamem. Ryż standardowo ugotuj, wymieszaj z odrobiną oliwy i posiekana natką pietruszki.
@BoaKusicielka: pierś z kurczaka pokrój na cienkie, nieco większe niż zwykle kawałki. Zamarynuj w estragonie i wędzonej papryce. Smażąc (bardzo ważne!) wrzuć na bardzo rozgrzany olej, po 20-30 sekundach obróć na drugą stronę, dalej smaż tak jak zwykle, ale raczej krócej niż dłużej. Ryż ugotuj dodając curry.
Efekt? Żółty ryż i niesamowicie soczysty kurczak
@BoaKusicielka: hm.. zawsze do smażącego się kurczaka możesz dodać cebulę (najlepiej czerwoną) i ją zeszklić, następnie dodać czerwoną paprykę i obrany pomidor, dolać trochę wody, przyprawy i dusić pod przykryciem ok 20 min. Wersja zmodyfikowana ryż z kurczakiem w sosie własnym :)