Wpis z mikrobloga

Miałem dzisiaj przelewać American Wheata na cichą ale... dziś mija 10 dzień burzliwej a ja mam czapę piany w fermentatorze. Nie jakaś popierdółka ale piana, po której mógłbym chyba chodzić. Początkowe BLG 12, teraz zeszło na 2,5 na US-05. Temperatura fermentacji 17 +/- 1 stopień. Nie pierwszy raz robię na US-05 ale pierwszy raz wheata. Czekać aż opadnie? Na IPAch w 10 dniu już powili nie było nic na powierzchni.

#piwowarstwo
  • 9
@Nebayh: Przed wczoraj już było 2,5 BLG i nie spada. Na US-05 to chyba 6 warka.

@gieneq: Zaraz wrzucęzdjęcie piany. To nie jest jakaś tam warstwa. Czasem przez całą fermentację IPA czy APA czy jakiegoś weizena nie miałem takiej piany jak teraz na koniec fermentacji :P