Wpis z mikrobloga

Jeśli teraz dowiedzielibyście się, że zostało wam kilka dni życia to jaka byłaby wasza odpowiedź na pytanie "czego najbardziej w życiu żałujesz, że nie zrobiłeś lub żałujesz że zrobiłeś"?
Tl;dr w komentarzu a teraz dłuższa wersja moich obserwacji i szerszy komentarz odnośnie stanu rzeczy którego nie rozumiem.

Wielu ludzi przed śmiercią mówi że żałują tego, że zbyt mało korzystali z życia, zbytnio się przejmowali innymi zamiast stawiać siebie na pierwszym miejscu oraz że zbyt dużo czasu poświęcali na pracę lub zwyczajnie go marnowali. Podejrzewam, że wasze odpowiedzi pokrywałyby się z tym. Dlaczego więc ludzie nie uczą się na cudzych błędach? Dlaczego tu na ziemskim padole wyznacznikiem świetnego życia jest #!$%@? nadgodzin w korpo, wyświadczane przysług innym bo kulawo z asertywnością, odmawianie sobie uciech typu imprezy z wciąganiem koksu z cycków panienki na Ibizie lub bardziej przyziemnych jak kupno motoru, podróże w dzikie zakątki świata, spełnianie marzeń. Wręcz krytykowana jest taka postawa, przykład feuera i tego drugiego na Bali. #boldupy niektórzy mają nie na żarty. Śmieszy mnie to. Właśnie tutaj na wykopie często można taką postawę zauważyć. Jak ktoś korzysta z życia, zalicza wiele kobiet zamiast związać się z jedną (lub nie daj Boże gdy różowa zalicza facetów), praca nie jest dla kogoś najważniejsza, pieniądze z niej wydaje na to co mu się zamarzy, czy cholernie nieekonomiczne auto, czy podróż do Pattaya #pdk czy licencję pilota awionetki, czy imprezy zakrapiane drogimi trunkami i koksem czy z kolei sesje na Ayahuasca bądź grzybkach w Peruwiańskiej dżungli. Lub [wpisz co zechcesz]. Zwykle tacy ludzie jak ten cały Dan Bilzeran są krytykowani. Ale czy on na łożu śmierci powie, że czegoś sobie odmówił, żałuje? A taki korposzczur, który przez te dedlajny zawału dostanie w młodym wieku co powie?

Czemu to piszę? Akurat zmieniłem pracę i jestem prawie codziennie z 20 facetami w wieku 20-35. Albo pracoholicy albo ludzie zupełnie pozbawieni marzeń. Po pracy najważniejsze oczywiście piwo, codziennie paczka fajek a potem lament że mało kasy i nie starcza do ostatniego. No bo trzeba jeszcze na rodzine łożyć. Nie wnikam czy dziecko z wpadki czy nie ale zawsze mnie zastanawia jak dwudziestoparolatek z niecałymi 2000 na rękę decyduje się zakładać rodzinę. I ci ludzie wieczne narzekają. Na wszystko. Cieszy ich tylko wolne bo mogą się #!$%@?ć jak żona pozwoli. Żal mi takich ludzi, bo spotykałem na swojej życiowej ścieżce ludzi w wieku 50-60 którzy całe życie spędzili pracując ciężko, dla których jedyną uciechą był zakrapiany grill. Co taki człowiek odpowie na zadane przeze mnie na początku wpisu pytanie? Co ty odpowiesz Mireczku?
#przemyslenia #rozkminy #niepopularnaopinia #pracbaza #zycie #pytanie
  • 12
@Go_Ask_Alice: Ja powiem tak troszkę lewacko, ale każdy ma swoją definicję szczęścia. Jedni chcą pracować i chlać za to, co zarobią i ćpać z cycków dziewczyny. Ja bym żałował, że mi #!$%@? powiedziały kiedy umrę
Jak ktoś korzysta z życia, zalicza wiele kobiet zamiast związać się z jedną

@Go_Ask_Alice: kwestia pojmowania przyszłości. Ostatnio zastanawiałem się nad tym, co bym robił, gdyby został mi rok-półtora życia (przy okazji tego, że dowiedziałem się, że znajoma młodsza ode mnie ma guzy rakowe) - normalnie ludzie w filmach i w życiu gonią wtedy za wielką, spełnioną miłością. U mnie byłaby to ostatnia rzecz jakiej bym wtedy chciał - kobiety liczyłbym
@Go_Ask_Alice: ten świat już dawno #!$%@?ło i to bardzo, jakiś obrót wartości nastąpił, jak jesteś z jedną kobietą tak jak ja już 4 lata to mi #!$%@?ą, jak tak można być, bo oni ruchacze wszyscy. świat się #!$%@?ł, ewidentnie.
@medyceush: nie o to chodzi, nie zrozumiałeś. Chodzi o to by każdy odnalazł swoje szczęście. Jak chłopak albo dziewczyna nie uznaje monogamii to dlaczego ludzie maja ich krytykować? Przecież nikomu nie szkodzą. Nie ma jednego klucza wg którego należy przeżyć życie. Natomiast powinno sie żyć tak, zeby na łożu śmierci nie żałować ze zmarnowało sie całe życie.
@Go_Ask_Alice:

Jeśli teraz dowiedzielibyście się, że zostało wam kilka dni życia to jaka byłaby wasza odpowiedź na pytanie "czego najbardziej w życiu żałujesz, że nie zrobiłeś lub żałujesz że zrobiłeś"?
Czego dzisiaj żałujesz?

@oskar_15: haha.. ale z Ciebie śmieszek..