@Bob_: nie mam pojęcia ale myślę że łatwiej sobie poradzę z wibracjami niż z kilogramami. Silnik to 0.5kg - dwa lipole to już 1kg. Bez szans na rozwój.
@saldatoreafilo: jeśli chcesz latać z pakietami i dużych pojemnosciach to może pomysl o Li-Ion'ach. Ja latam na paryzmatycznych 2x3300mah 3S. Dają skromne 10A prądu ciągłego i 20A chwilowego. Ważą z przewodami 400g. Wyglądają jak lipole. Ladowarki i napięcia te same.
@Bob_: myśle przyszłościowo, bo jak się uda to za rok przełożę cały system do samolotu 3-4m i tam już tylko benzyna.
Poza tym zamontowanie spalinówki do 2m fpv to coś nowego. Przy okazji rozwiąże problem braku mocy i zbyt dużej masy a nawet pozwoli zamontować motor wyżej i wsadzić większe śmigło.
Wybaczcie mi debilizmy ale gdybym wpadł na to co wszyscy robią to nie byłoby sensu.
https://www.modelmotor.pl/evolution-60nx-aero-z-tlumikiem.html
Czy taki silnik zastąpi elektryka na śmigło 10" ? Jak policzyć mase takiego zestawu żeby przemyśleć zastosowanie spalinówki w #budujeuav ?
Poza tym zamontowanie spalinówki do 2m fpv to coś nowego. Przy okazji rozwiąże problem braku mocy i zbyt dużej masy a nawet pozwoli zamontować motor wyżej i wsadzić większe śmigło.
Wybaczcie mi debilizmy ale gdybym wpadł na to co wszyscy robią to nie byłoby sensu.