Wpis z mikrobloga

Poszukuję rady od kolegów automatyków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Obecnie pracuję w zawodzie, głównie programuje PLC (rockwellow, rsx5000), ale też siedzę na obiekcie i uruchamiam maszyny (io/testy, napędy). Świeży magister po polibudzie, mam pół roku doświadczenia.
W obecnej pracy atmosfera się (bardzo) psuje, na podwyżkę nie ma co liczyć + umowa mi się niedługo kończy.

Opłaca mi się teraz szukać nowej pracy czy lepiej kisić się w obecnej? Pracuję przy dosyć fajnych projektach (czyli doświadczenie) a też podobno ciężko z pracą w okolicy (Kielce i okoliczne).
Myślałem o paru firmach ale muszę jeszcze się upewnić, czy rekrutują.

#automatyka #plc
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

EDIT:
Chodzi mi bardziej o to, jak otwarty jest rynek dla automatyków w Świętokrzyskim, czy da radę zmienić pracę czy trzeba jednak polować. Obecna praca jest fajna, ale nie da się przez tą atmosferę pracować, co zabiera całą satysfakcję.
  • Odpowiedz
@Hipokryta: za taka stawke wez to rzuc w cholere. Nie po to sie meczyles na tych studiach. W Poznaniu minimum 3 na lape dostaja automatycy i robotycy, a znam przypadki ze ludzie rok po obronie inzyniera maja 6-8 tys na lape ale robia na delegacjach.
  • Odpowiedz
@hulio: Problem w tym, że rynek w Kielcach jest słaby. Dostać 3k na start to trzeba albo ze znajomościami, albo naprawdę z talentem wjechać w rynek. Tutaj na sam start dostajesz około 1700 i to jeszcze jak coś znajdziesz, bo duża część to utrzymanie ruchu lub handel niż programowanie czy projektowanie.

U mnie problem jest taki, że z kasą nie jest źle, a obecne rzeczy co robię będą (mam nadzieję)
  • Odpowiedz
@Hipokryta: Nie wiem jak w Kielcach, ale u mnie (Wielkopolskie, Poznań) o automatyków się zabijają i 4k na rękę świeżo po magistrze to norma. Może rozważ przeprowadzkę do jakiegoś większego miasta?
Natomiast co do roboty: pracy możesz szukać zawsze, bo a nuż znajdziesz lepszą. Jeżeli twoja obecna firma to tonący okręt to szukaj nowej roboty jednocześnie pracując. Jak znajdziesz coś dobrego to dajesz wypowiedzenie i nara. Jak nie to pracujesz
  • Odpowiedz
@hulio: @lewak_zbierajacy_minusy: chce właśnie zmienić moją aktualną robote gdzie tyram już drugi rok i robie wszystko od składania szaf przez instalację ich w fabrykach, prace w warsztacie przy cnc po projektowanie i programowanie PLC. Teraz zacząłem magisterke na wakacje chciałbym coś sensowniejszego znaleźć, najlepiej właśnie PLC, a nie składanie szaf, gadam aktualnie z flexlinkiem, ale może polecicie gdzie uderzyć?
  • Odpowiedz
w kołochozie na I ?:)

@kotletowsky: Nie. Ale z przyczyn łatwej identyfikacji nic więcej nie napiszę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Starachowice nie głupi pomysł, ale jeszcze kwestia kosztów dojazdu (paliwo, albo pociągi/busy)
  • Odpowiedz
@studentskyyy: kilku kolegów ze studiów poszło od razu do volkswagena i wszyscy takie same warunki dostali - 3800 netto + zajebiste dodatki.
W samym poznaniu może jest mało, ale przecież wszystkie zakłady mieszczą się pod poznaniem, zobacz ile jest ogłoszeń we wrześnie gdzie bardzo dużo ludzi dojeżdża z poznania
  • Odpowiedz
@studentskyyy: bez przesady, na technika UR po polibudzie cię wezmę od ręki o ile nie jesteś debilem, ok - praca i zarobki c-----e ale po 2-3 latach albo cię awansują na specjalistę czy inżyniera (w zależności jaką dział UR ma strukturę) albo pójdziesz gdzie indziej i tam będziesz już pracować zgodnie ze swoimi kwalifikacjami. Jak masz te 2-3 lata doświadczenia w CV to rozmowa zupełnie inaczej wygląda, nawet jeśli te
  • Odpowiedz