Wpis z mikrobloga

@lubielizacosy: a to już zależy czego szukasz…

Jak szukasz militarki to pobierz mapy z II wś (np. z odkrywcy) i szukaj tam, gdzie się coś działo. Jeśli mapy twojej okolicy nie ma to szukaj po lesie śladów jakiejkolwiek aktywności militarnej - okopy, transzeje, gniazda KM i wszelkie inne ślady aktywności człowieka. Po tylu latach nie ma nawet problemu z odnalezieniem śladów po gąsienicach czołgów.
@lubielizacosy: to głębiej trzebaaa panie! Zawsze się coś trafi teraz wiosna/lato więc pola zajęte ale jak interesują cie monetki to zaraz po żniwach polecam dogadać się z rolnikami (wystarczy zapytać o zgodę) i zawsze coś z pola wyjdzie. We 3 ze znajomymi mamy w okolicach zgodę na około 300ha do przejścia zaraz po żniwach ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ
@lubielizacosy: Powiem Ci, że jak liczysz na super pole co sra srebrnymi moniakami, albo miejscówkę po Napolleonie gdzie nikt nie kopał to się spóźniłeś paręnaście lat. Jak chcesz coś znaleźć to niestety musisz polubić grzebanie w śmieciach i nie bać się przypału. Wykrywacze stały się ogólnodostępne i zbyt wielu ludzi z nimi chodzi żeby co roku trafić kilka bardzo ciekawych miejscówek. Przede wszystkim musisz zacząć myśleć inaczej niż inni kopacze. Powodzenia.
@lubielizacosy: Coś tam jeszcze się wykopie, ale jak sobie przypomnę stare dobre czasy to mam ochotę zamienić wykrywkę na wędkę heh.
Tu masz taką małą pomoc w namierzaniu miejscówek http://www.zamki.pl/ zakładka mapy. Poza messtischblattem jak obejmuje twoje tereny to godny polecenia jes schroetter. Na geoportalu jest też lidar, którego ktoś już wcześniej wspomniał. Pamiętaj o tym, że te informacje są ogólnodostępne i często tak bywa, że coś co na ekranie monitora
@lubielizacosy: Ja to się im trochę nie dziwię bo ludzie dołków nie zasypują z drugiej jednak strony jak się zobaczy w jakim stanie jest las po tak zwanych "pracach leśnych" to zaczynam się zastanawiać o co im #!$%@? chodzi.
Geoportal wtyczka lidar przede wszystkim(wygugluj, nie chce mi się pisać), można znaleźć ciekawe rzeczy; szukaj okopów w okolicy pewnie będziesz miał. Pola też, ale nie w tym monencie już są obsiane ( ͡ ͜ʖ ͡). Polecam też magnes neodymowy, udźwig do 180 kg na rzekę - bardziej legalne niż wykrywka.
@lubielizacosy: ja moje najlepsze fanty znalazłem w bardzo małym, niepozornym lasku, ktory obszedlem z 20 razy i nakopałem się przy tym setek kapsli i innych śmieci..więc nie spisuj na straty miejsc które wydają Ci się słabe..z doświadczenia wiem że niepozorne miejsca są najlepsze
@lubielizacosy: sam byłem zdziwiony jak zaczynałem, że wybierając zupełnie losowe miejscówki nagle zaczynały wychodzić coraz lepsze fanty, teraz już praktycznie nie zaglądam w żadne mapy, nie patrze na ukształtowanie terenu itp, po prostu im większe zadupie tym lepiej. Warunek jest tylko jeden - pole orne, ewentualnie łąka, która nim kiedyś była.