Cześć mireczki, potrzebuje Waszej komputerowej pomocy!! otóż mam dysk ssd goodram cx100 (przyszedł do mnie po gwarancji) Problem jest tego typu że siadł mi prąd w domu gdy komputer był włączony, a po uruchomieniu nie mogłem wystartować windowsa..
Próba zrobienia fixboota,fixmbra nie przyniosła żadnego skutku, nawet samo uruchomienia bootpendrive z podłączonym tym właśnie dyskiem trwało jakoś 2 godziny, a fixboot trwał 4 godziny i nic sie nie wydarzyło po tym czasie... BIOS ogolnie widzi ten dysk, jego rozmiar seriala i wszystkie bajery, ale #!$%@?ło chyba tyle badsectorów czy czegoś innego że nie jestem w stanie ani zrobić remapa, ani #!$%@?ć partycji, a nawet inaczej nie znajduje mi tej partycji w ogóle - widzi tylko przestrzeń dysku...
Nie mam kompletnie pomysłu o co może chodzić, a dysk ma ledwo miesiąc.. SMART też nie moge sprawdzić -.-' Wszystko robie mając podpiety dysk za pomocą przejsciowki SATA-USB.
Każda pomoc może okazac się cenna, czy nawet wskazówka, a google niestety daje nie własciwe odpowiedzi na moje pytania..
@s00di: Generalnie SSD są wrażliwe na zaniki prądu. W nowych crucialach nie słyszałem o takich problemach, ale to samo mi się zdarzało na Plextorze M6 Pro. U mnie pomogło wyłączenie write caching. Zainstaluj system na nowo i to wyłącz, gorzej jak chcesz odzyskać dane.
@Oinizrum: problem jest tego typu że nie moge tego zrobić, na danych mi nei zalezy bo nic na tym dysku szczególnego jeszcze nie było.. Instalator nie widzi tego dysku..
@s00di: No to spróbuj wgrać nowy firmware jak ktoś pisał wyżej, ostatecznie oddaj na gwarancję i na przyszłość kupuj porządniejsze dyski niż jakieś tam goodramy.
otóż mam dysk ssd goodram cx100 (przyszedł do mnie po gwarancji) Problem jest tego typu że siadł mi prąd w domu gdy komputer był włączony, a po uruchomieniu nie mogłem wystartować windowsa..
Próba zrobienia fixboota,fixmbra nie przyniosła żadnego skutku, nawet samo uruchomienia bootpendrive z podłączonym tym właśnie dyskiem trwało jakoś 2 godziny, a fixboot trwał 4 godziny i nic sie nie wydarzyło po tym czasie...
BIOS ogolnie widzi ten dysk, jego rozmiar seriala i wszystkie bajery, ale #!$%@?ło chyba tyle badsectorów czy czegoś innego że nie jestem w stanie ani zrobić remapa, ani #!$%@?ć partycji, a nawet inaczej nie znajduje mi tej partycji w ogóle - widzi tylko przestrzeń dysku...
Nie mam kompletnie pomysłu o co może chodzić, a dysk ma ledwo miesiąc..
SMART też nie moge sprawdzić -.-'
Wszystko robie mając podpiety dysk za pomocą przejsciowki SATA-USB.
Każda pomoc może okazac się cenna, czy nawet wskazówka, a google niestety daje nie własciwe odpowiedzi na moje pytania..
#komputery #it #informatyka #januszeinformatyki #pytanie
Instalator nie widzi tego dysku..