Wpis z mikrobloga

Taka seria protipów dla wybierających kierunek studiów politechnicznych.

1. Obecnie jedynym sensownym, albo najmniej bezsensownym kierunkiem jest INFORMATYKA. Nawet nie rozważajcie innych kierunków jeśli napiszecie dobrze maturę, bo nigdzie nie znajdziecie tak dobrych warunków zatrudnienia. Godziwe zarobki, ludzkie godziny pracy oraz nieograniczone perspektywy, pracodawcy są gotowi wam obciągnąć na targach pracy bylebyście zaakceptowali te marne 4 koła na rękę bez żadnego doświadczenia.

2. Jeśli chcecie pracować minimum 10 godzin dziennie, z częstymi niepłatnymi nadgodzinami, w ciągłym stresie wynikającym z presji czasu i odpowiedzialności, zarabiający przy tym mniej niż kierowca betoniarki to zapraszam na BUDOWNICTWO

3. Jeśli chcecie pracować za mniej niż przeciętny szambonurek, w takich samych warunkach co nr 2 tylko z dodatkowym bonusem w postaci frustrata po budownictwie nad tobą to rozważ INŻYNIERIĘ ŚRODOWISKA

4. Jeśli lubisz samochody, ale przy okazji starcza Ci połowa tego co wyciąga dobry mechanik w tydzień to czemu by nie zdecydować się na SAMOCHODY I MASZYNY ROBOCZE

5. Jeśli chcesz do końca życia żałować, że nie poszedłeś na budownictwo to idź na GEODEZJĘ I KARTOGRAFIĘ

6. Jeśli nie chcesz pracować w zawodzie to ARCHITEKTURA jest tym czego szukasz. Wielka konkurencja, największy odsetek studentów nie pracujących w zawodzie.

7. Pozostałe kierunki są na tyle mało znaczące, że ich likwidacja w żaden sposób nie wpłynęłaby na rynek pracy.
#matura2016 #matura #studia #politechnika
  • 25
  • Odpowiedz
a po budownictwie nad tobą to rozważ inżynierię środowiska

4. Jeśli

@Tremade: a nanotechnologie elektroniki, telekominikacje? (informatyka informatyką, ale inne kierunki z WETI i (o zgrozo) WEIA mają imo sens) kumple Geodezje #!$%@? i hajsiwo konkretne trzepie
  • Odpowiedz
@tylordurden: no ja jakos jestem po inz srodowiska i praca na budowie wydaje mi sie bardzo fajna. Uczy charakteru to prawda, ale daje tez duzo satysfakcji. dla mnie o wiele fajniej niz siedzenie i klepanie bezmyslne kodu
  • Odpowiedz
@Tremade: W takim razie geodezja ma sens, bo ma trochę wspólnego z informatyką - bazy danych, GIS. Zresztą który kierunek politechniczny nie ma teraz związku z informatyką xD
  • Odpowiedz
@interpolacja_liniowa: no a nie jest tak? 10% robi coś twórczego, reszta przeklikuje tony kodu robiąc czarną robotę. To tak jak z projektowaniem w inżynierii. Ktoś wymyśla, a potem cały zespół przez kilka miesięcy siedzi i rysuje kreski i wymiaruje
  • Odpowiedz