Wpis z mikrobloga

@kezc: Ten jest mega prosty, tylko musisz się za niego zabrać dzień wcześniej. Ale sumarycznie to nie jest wiele pracy, przez większość czasu po prostu czekolada ze śmietanką muszą stać w lodówce.
@kezc: No to ten jest fajny, frużelina z rabarbaru fajnie przełamie słodycz kremu z mascarpone. Zrobisz go w tyle w ile upieczesz i wystudzisz biszkopt i frużelinę która też nie może być gorąca.
@kezc: nic kupnego :D taki kupny biszkopt jest niedobry, a smietana w szpreju by ci sie nie utrzymala. Smietane kremowke 36% (okolo 3 kubeczki po 200 ml) ubij mikserem z cukrem pudrem (na oko ten cukier, ja bym dala najpierw 1/3 szklanki a potrm sprobowala o doslodzila ewentualnie. A i cukier dajemy na poczatku ubijania) i smietan fixem. Na biszkopt jest milion przepisow w internetach. Wazne zeby pamietac zeby make delikatnie
@kezc: krem z tego , a biszkopt z tego przepisu. Zamiast malin możesz użyć innych owoców, mrożone też się nadadzą.

Tort Sachera też jest dosyć prosty, ale trochę odbiega od stereotypowego tortu w formie biszkoptu przełożonego bitą śmietaną (to jest praktycznie ciasto czekoladowe przełożone dżemem i oblane polewą czekoladową).
@kezc: ugotuj budyń, tylko że z większą ilością cukru, zostaw aż całkowicie wystygnie. Potem utrzyj kostkę masła na puszystą masę i dodawaj po łyżce ostudzony budyń na końcu chlupnij do tego trochę alkoholu, najlepiej spirytus, ale może być też rum np. I tak biszkopt posmarować kwaśnym dżemem np. porzeczkowym albo wiśniowym, krem, dżem biszkopt itd. resztą kremu obsmaruj biszkopt i obsyp uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Bardzo klasyczny...