Wpis z mikrobloga

Uważam,że w Polsce przyczyną tak dużej ksenofobii i rasizmu jest bieda. JEst duże grono osób z patologicznych rodzin,środowisk,które siedzą na bezrobociu,żyją z mopsu czy co tam matka rzuci z pracy. Taki człowiek nie ma przyszłości. Nie ma ambicji czy celów jest mało inteligentny więc takie hasła jak wrogowie ojczyzny czy antypolonizm szybko wpadają mu do głowy. Gdyby Polska była zamożniejsza i więcej osób miałoby godziwe zarobki to te polskie wojenki straciłyby na sile. Patriotyzm jest ważny i dbałość o symbole narodowe tak samo ale w normalnym domu najpierw jest rodzina potem praca obowiązki a dalej "walka" o Polskę. Jakby taki Seba miał dziewczynę na poziomie,sam obracał się w normalnych kręgach i posiadał pracę i przyszłość to nie szukałmy wyimahinowanych wrógów wśród innych ludzi tylko zajął się sobą #polityka #neuropa #4konserwy #polska #patriotyzm
  • 20
@OldFuckinPyroRex: pewnie dlatego premier league i primera division to najlepsze liga świata
cholerni zacofańcy, ksenofobowie xd

Uważam,że w Polsce przyczyną tak dużej ksenofobii i rasizmu jest bieda.

@GoreElohim: kolejny raz polskie lewactwo transponuje do polski zachodnie problemy a potem rozkminia.
U nas nie ma problemów z rasizmem ani ksenofobiąrzekomą ani antysemityzmem. To na zachodzie palą się synagogi a u nas raz na 25 lat jakis prowokator spali kukłe.
@md23: Nie wiem ale to też jest ciekawa kwestia,że na wykopie nacjonaliści z innych krajów zyskują u nich poklask. PRzecież ten typ neguje holocaust,np a Anglii prawica chce deportować Polaków tak jak We Francji.
@GoreElohim: chce ograniczyć socjal, co jest słuszne. Ludzie mają pracować a nie pasożytować na innych. Po drugie primo ultimo, lewactwo żyje w błędnym przekonaniu, że nacjonalizm to tylko zjawisko występujące w niższych warstwach. To zaklinanie rzeczywistości, aby nacjonalistom przylepić łatkę tych "gorszych, brzydkich, biednych z małych ośrodków"

Ja oglądając filmiki z yt widzę natomiast angielskich i polskich nacjonalistów, którzy wspólnie występują przeciwko wspólnemu wrogowi radykalnemu, islamskiemu terroryzmowi.
@md23: ok i w takim wypadku to jest słuszny patriotyzm. PRacuje dbam o rodzinę ale gdy pojawia się problem z islamem to manifestuje swój nacjonalizm. Chodzi mi o ludzi bez żadnych perspektyw,których jedynym celem w życiu jest walka z wrogiem i antypolakami
Ja oglądając filmiki z yt widzę natomiast angielskich i polskich nacjonalistów, którzy wspólnie występują przeciwko wspólnemu wrogowi radykalnemu, islamskiemu terroryzmowi.

@md23:

filmiki z jutjuba źródłem wiedzy o życiu... ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Po drugie primo ultimo, lewactwo żyje w błędnym przekonaniu, że nacjonalizm to tylko zjawisko występujące w niższych warstwach

@md23: mówiąc szczerze - wszyscy znani mi osobiście nacjonaliści to biedota. Czasem "wykształceni" z jakimś papierkiem, że magister tamtego i owego, ale zazwyczaj biedni.

Przygniatająca wiekszość inteligencji i przedsiębiorców - liberałowie/koniunkturalni pisowcy (wcześniej peowcy).
@OldFuckinPyroRex: zależy pewnie w jakim regionie mieszkasz. Od pisu do nacjonalizmu jest blisko. Z moich obserwacji koniukturalisci raczej skierowali sie w strone korwina niz pis. Moze nie chcieli sie przyznac do porazki.

Poza tym bycie liberalem nie implikuje niemożności bycia jednocześnie narodowcem. Austriacka partia FPO promuje tzw. narodowy liberalizm, w ujęciu lewackim zwany "populizmem".

Z badaniami naukowymi to jestem ostrozny, bo większosc autorów juz na poczatku ma swoją tezę pod którą
@OldFuckinPyroRex: Nie uważam, żeby odczuwanie przywiązania do miejsca, w którym się wychowało było domyślnie czymś złym. Sam takie odczuwam, sam jestem kibicem, a do prawactwa i nacjonalistycznego bydła daleko mi tak, jak to tylko możliwe. Problemem jest chorobliwa duma i przekonanie o swojej wyższości, wyssane kompletnie z dupy.
Austriacka partia FPO promuje tzw. narodowy liberalizm, w ujęciu lewackim zwany "populizmem".

@md23:

- nacjonalizm
- liberalizm

Wybierz jedno, wybieraj mądrze!

Z moich obserwacji koniukturalisci raczej skierowali sie w strone korwina niz pis.

@md23: Mam na myśli adwokatów, przedsiębiorców (zatrudniających ludzi, nie "byznes" w postaci samozatrudnienia), lekarzy, dziennikarzy. Liberałowie, albo koniunkturalnie przeszli na pozycje pisowskie, przy kolejnej zmianie władzy przejdą na jej pozycje.

I w sumie nie ma się co
@OldFuckinPyroRex: Mówisz tutaj o youtuberach, którzy oczywiście, że swoją teze mają. Ja mówię o zwykłych nagraniach z wieców, z przemów liderów, czy też wywiadów z uczetnikami manifestacji.

Nacjonalizm nie wyklucza liberalizmu w sferze gospodarczej. Wybieram więc i to, i to.

Mylisz się co do mojego wykształcenia. Przynajmniej formalnie jestem magistrem i to jednego z bardziej prestizowych kierunków. Natomiast nie ukrywam, że subtelne rozważania naukowe w tym temacie przez jajogłowych nie pociągają
Nacjonalizm nie wyklucza liberalizmu w sferze gospodarczej.

@md23: w teorii nie, w praktyce to już tak. Liberalizm gospodarczy prędzej czy później doprowadza do tego, że trzeba otworzyć rynek na podmioty inne niż te "narodowe".

also - bogacąca się burżuazja zazwyczaj domaga się udziału we władzy, co siłą rzeczy prowadzi do liberalizmu w sferze politycznej

Zazwyczaj kończy się to średnio pomyślnie dla nacjonalizmu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Natomiast
@OldFuckinPyroRex: Tak jest jak piszesz w odniesieniu do liberalizmu, kiedy traktujemy go bezwględnie jak Korwin, który twierdzi, że niewidzialna ręka wszystko sama ureguluje. Ja natomiast skłaniam się do poglądów p. Kowalskiego, uwaga człowieka, który nawet matury nie skończył, który wskazuje że twierdzenie o tym, że kapitał nie ma narodowości jest oczywiście błędne i tutaj potrzebne są pewne ograniczenia w celu ochrony naszego rynku przed nieuczciwą konkurencją.

Wyciągasz błędne konkluzje. Wyraźnie zaznaczyłem,
Ja natomiast skłaniam się do poglądów p. Kowalskiego, uwaga człowieka, który nawet matury nie skończył, który wskazuje że twierdzenie o tym, że kapitał nie ma narodowości jest oczywiście błędne

@md23: a czemu wierzysz, że kapitalista polski będzie skorszy do dzielenia się zyskiem od kapitalisty niemieckiego? Albo w inny sposób "lepszy"?

I czemu akurat w wypadku politologii "oczytanie" ma być wadą (i zwykły ochroniarz ma mieć w tej materii więcej do powiedzenia,