Wpis z mikrobloga

#jezyki #jezykiobce #niemiecki #uczesie
Hej Miry, mam taki przykład i nie wiem jak temu zaprzeczyć (oczywiście w kropeczki już wpisałem swoje wypociny):

01. Ist das das Auto von Alfred? - Nein, ..…das ist kein(nicht?) Auto Alfreds…(w sumie nie wiem gdzie wstawić kein, czy nicht)…………….

nic mi z możliwych opcji nie brzmi logicznie, ktoś coś pliz?:)
  • 8
@cresiryx: uczę się przez skype, znalazłem ogłoszenia na internecie na tej stronie największej z korepetytorami, cztery zajęcia na tydzień. A zestaw stronek do szukania słówek to canoo.net, pons, depl.pl, babla i googlowski translator. No i jak coś to i mirko mi pomaga:)
01. Ist das das Auto von Alfred?

@neoster: Nein, das ist nicht das Auto von Alfred.

Reguła: jeśli używamy rodzajnika określonego (der, die, das) - jak w tym przypadku - to zaprzeczamy przez nicht.
Przy rodzajniku nieokreślonym (ein, eine) - zaprzeczamy przez kein.

Tu mamy to właśnie określone das Auto, czyli samochód Alfreda. Czyli zadając pytanie mówisz o konkretnym samochodzie, nie o jakimś tam randomowym.

Żeby zaprzeczyć przez kein
@fryne_: dzieki wielkie za wyczerpujaca odpowiedz !
Czyli gdyby zdanie brzmialo:
Ist dort ein Auto von Alfred?
odpowiedz by brzmiala
Nein, dort ist kein Auto Alfreds? czy Nein, dort ist kein Alfreds Auto? Czy jeszcze inaczej? i jeszcze jesli mogla bys pomoc z ostatnim hintem- w materialach ktore mam istnieja przyklady, jak: das Auto Alfreds, czy der Tisch Peters. Mam zle materialy?:/
Mam problem z zaprzeczaniem w tym cholernym Genitivie :)
Ist dort ein Auto von Alfred?

@neoster: Zgodnie z zasadami gramatycznymi tak, odpowiedź byłaby: Nein, dort gibt es/ist kein Alfreds Auto.
Ale w tym kontekście użycie "ein" zamiast "das" daje nam w domyśle, że Alfred posiada kilka samochodów i pytamy, czy tam jest którekolwiek z jego wielu aut.

w materialach ktore mam istnieja przyklady, jak: das Auto Alfreds, czy der Tisch Peters

@neoster: Dla mnie jest to błędne. Uczę się