Wpis z mikrobloga

Drogie Mireczki

Zgodnie w wcześniejszymi obietnicami wdrożyłem w portalu Moto100.pl wyszukiwanie ogłoszeń z Gratki.
Z mojego rozeznania na rynku wynika, że Allegro, Otomoto i Gratka są najpopularniejszymi portalami ogłoszeniowymi w sieci. W tej chwili macie dostępne ogłoszenia w tych stron w jednym, spójnym miejscu. Oczywiście wynik wyszukiwania dostarczany jest wraz z informacją o zmianach ceny danego ogłoszenia oraz informacją o średniej cenie danego modelu.
Dodatkowo wdrożyłem nowy filtr w wyszukiwaniu pozwalający na wyszukanie ogłoszeń z wybranych portali (sugestia @Kreation)

To chyba tyle na chwilę obecną. Oddaje w Wasze ręce nową wersję wyszukiwarki, testujcie, piszcie do mnie z nowymi pomysłami i jak możecie, przekazujcie dalej info o wyszukiwarce we wszelkich socialach. Dla posiadających konta na Facebook'u zapraszam do polubienia fanpage

PS. Wkrótce kolejne zmiany ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#robieinternety #internet #motoryzacja #nowastrona #www #nowetechnologie #moto100 #startup #ciekawostki
@Grethold @MaciejPN @bartosz-k999 @aikonek @eshape55 @romanowy @magduska88 @el_nino123 @cudowny @janusz0 @BajerOp @ryhu
  • 18
  • Odpowiedz
@arekhbt: super narzędzie, dzięki.

powiedz mi na jakiej podstawie wyznaczana jest średnia cena danego auta? Czy to tylko brany pod uwagę jest model z danego rocznika, czy wyposażenie też? Bo zauważyłem że auta ze sporym wypasem często odstają grubo ponad średnią.
  • Odpowiedz
Ze względu na konieczność optymalizacji pod kątem ilości pobieranych danych które mają kolosalny wpływ na szybkość wyszukiwania ogłoszeń, zakres danych który jest brany do średniej ceny jest ograniczony. Niestety na chwilę obecną nie jestem w stanie brać pod uwagę wyposażenia auta.
Odpowiadając na pytanie @aikonek - przy określaniu średniej ceny pod uwagę brane są m.in. model, rocznik, przebieg. Może nie jest to optymalne rozwiązanie, ale myślę że jest to wartość zbliżona
  • Odpowiedz
@arekhbt: w sumie dobry sposób. Akurat szukam np. samochodu z automatem i skórą. To od razu widzę ile trzeba dopłacić za te ekstrasy (w stosunku do średniej, która pewnie bardziej odzwierciedla "golasy"). :)
  • Odpowiedz
@arekhbt: świetna robota ! ;) czekam na wdrożenie mojej propozycji (moc silnika). OLX nie uwzględniłeś jako najpopularniejszy portal chociaż teraz jak ktoś wystawia samochód to od razu na 3 strony jednocześnie.

edit: mały bug, jak zaznaczyłem wyszukiwanie tylko na gratce to wyskoczyły mi 3 te same ogłoszenia tego samego samochodu (ten sam link ale ogłoszenie nie ma zdjęcia, reszta z zdjęciami działa okej).
  • Odpowiedz
@aikonek:

To od razu widzę ile trzeba dopłacić za te ekstrasy

Nawet o tym nie pomyślałem :D, ale faktycznie masz rację. Chyba, aż gdzieś to opiszę na stronie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
edit: mały bug, jak zaznaczyłem wyszukiwanie tylko na gratce to wyskoczyły mi 3 te same ogłoszenia

@Grethold: Poprawione. Duplikaty powinny zniknąć do rana.
  • Odpowiedz
@arekhbt: już kilka razy pisałem Ci, że zajebista strona i w ogóle, ale przydałoby się więcej kryteriów filtrowania, np. skrzynia biegów (automat/manual), czy jakieś charakterystyczne cechy wyposażenia.
  • Odpowiedz
@aikonek: Z tym może być problem.
1. Wydajnościowy. Na tym etapie rozwoju projektu nie jestem w stanie wyszukiwać ogłoszeń po parametrach innych niż te dostępne. Trwałoby to bardzo długo.
2. Problem standaryzacji danych. Chodzi o to, że różne portale mają różne słowniki parametrów, jak również w ogóle różne parametry. Niestety, aby wyszukiwanie wśród wielu portali jednocześnie miało sens, zakres filtrowania musi być dosyć ogólny.
  • Odpowiedz