Wpis z mikrobloga

Mirki,

Idzie jakoś zainstalować angular'a 2 bez npm'a? Jest jakieś publiczne repo JS na githubie które można po prostu sklonować? Ten package manager jest tragiczny dla windows'ów, ścieżki wszystkie źle poustawiane, wszędzie błędy sypie, a ja chce po prostu paczkę z plikami .js/.ts które można zaimportować bez pierdzielenia się w dodatkową zbędną warstwę abstrakcji.

Nazywajcie mnie purystą ale nie podoba mi się ta nowa moda na paczkomenagierów, więcej z tym pierdzielenia niż jakbym miał sam importować wszystkie biblioteki ręcznie.

#programowanie #angularjs #webdev #webdesign
  • 19
Nadal sypię błędami, próbowałem zrobić npm start na szybko po npm upgrade -g npm i pluję się że ścieżki są krzywe ale npm -v nadal zwraca 2.15.1 nawet po upgrade

@corpseRott: tak, można wstawić jsy angulara2 ręcznie bezpośrednio do html, tak jak kiedyś się robiło np. ze starymi pluginami jquery ( ͡° ͜ʖ ͡°) - nie jest to pewnie super pro i prod-ready, ale na moje eksperymentalne potrzeby wystarczy (a chwilowo bardziej chcę poznawać ng2 niż gulpy grunty itp)
Nadal sypię błędami, próbowałem zrobić npm start na szybko po npm upgrade -g npm i pluję się że ścieżki są krzywe ale npm -v nadal zwraca 2.15.1 nawet po upgrade

@corpseRott: Odinstaluj Node i zainstaluj od nowa, masz z jakiegoś powodu starą wersję npm, która nie wspiera głębokich zależności na Windowsie.
@Ginden: @corpseRott: Coś kojarzę, że nodejs windowsowy miewa chyba też problemy z wersją pythona, ale szczegółów nie znam, bo trzymam się z dala od developmentu na windowsach.

Podrzucilibyście jakiegoś sprawdzonego tutka co potrzeba z managerem pakietów? Potrzebny jakiś grunt/gulp czy sam nodejs wystarczy do wciągnięcia Angulara2?
@ppawel: O to ziomek chodzi że ja właśnie idę według tego tutoriala i mi nie działa to co tam jest napisane.

Tutsi i Hutu to właśnie ja chyba jestem, bo jestem developerem baz danych jako prime job, teraz chciałbym się nauczyć czegoś bardziej frontendowego i dostałem na to wewnętrzny projekt w robocie w angularze2. Bazy są zupełnie innym tematem jak developerka frontendowa, to jakby kompletnie inne IT. A idę po linii
A npm install npm -g

@corpseRott: ta komende to 2 razy pod windowsem uruchamiaj :) Nie pytaj dlaczego ale kumpel mi powiedzial ze mial problem z upgradem i musial 2 razy to uruchomic bo cos mu system blablabla.