Wpis z mikrobloga

Witajcie.

Tytułem wstępu:

Teraz będę mieć TCP. Dla mnie to całe tcp to wstawienia kilku linijek kodu. nie wiem czy ja mam sam pisać jakieś bzdety typu "czekam na wiadomość" "okej czekaj na wiadomość" i jak to napisać w C++. Nie wiem jak obsłużyć dane które dostanę. To znaczy dostanę jakieś pakiety i jak mam je przetworzyć. Ktoś może mi to spróbować po ludzku wytłumaczyć. Ale nie skomplikowanym żargonem który jest stosowany w książkach nie rozumiem tego.

#programowanie #cpp #winsock #sieci
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@InformatycznyNoobek:
Ja pierdziele co za studia... Teraz już prawie każdy używa się jakiejś biblioteki, w C++ przykładowo ASIO.
Po za tym jeżeli masz takie problemy to te studia nawet teorii nie uczą.

Co do prośby to ci nie pomożemy bo nie wiemy co za pakiety dostajesz, pakiety w TCP nie mają konkretnej określonej długości, mogą się dzielić, dlatego określa się tą transmisję jako strumieniową.
Jak odczytujesz pakiet to musisz wiedzieć
  • Odpowiedz
@lionbest: To jak się do tego nauczyć? Co zrobić? Jetsem w totalnej kropce bo CHCE sie nauczyć ale nie wiem z czego. Przychodze na kolejne zajęcia i nie rozumiem polecenia nie mam jak się zapytać prowadzącego bo to jest to co mam sam wymyśleć. Nie wiem już co robić.
  • Odpowiedz
@lionbest: Na konsultacje nie pójdę bo te nie są prowadzone przez mojego ćwiczeniowa (spoko koleś) tylko przez prowadzącego przedmiot do którego nie jestem w stanie iść i powiedzieć że czegoś nie wiem bo mi powie że to przecież prosta wiedza i to wszyscy powinni wiedzieć.
  • Odpowiedz
@Frebiee: @lionbest: @MtEverest: @boqaz:

Program ma realizować rozproszone przesyłanie wizytówek. Po uruchomieniu program ma wysyłać do wszystkich komputerów w sieci laboratoryjnej swoją wizytówkę. Od tego momentu program ma reagować na następujące zdarzenia:
- Jeśli zostanie naciśnięty klawisz Esc, program ma kończyć działanie
- Jeżeli zostanie naciśnięty klawisz spacji, program ma ponownie wysłać wizytówkę
- Jeżeli zostanie naciśnięty klawisz enter, program ma wysyłać
  • Odpowiedz