Wpis z mikrobloga

@univac: ostatnie zniżki spowodowane były wyprzedażą walut przez importerów krajowych bo groziło im uruchomienie opcji barierowych na odkup walut po wyższej cenie niż rynkowa , ale idą wakacje i waluty w od maja z reguły szły w górę do pln
@M4ks: wiem, ze pewnie ciezko Ci w to uwierzyc, ale ogrom Polakow na wyspach wcale nie pracuje w fabrykach/magazynach za minimalna czy bliska minimalnej, tylko na znacznie lepszych stanowiskach i za lepsze pieniadze... Nie dla powielania krzywdzacych stereotypow.
@trustME: wiem, 2 miliony kierowników i dyrektorów wyjechało, specjalistów ( ͡° ͜ʖ ͡°) a pojawiające sie nawet tutaj posty i pytania o prace w fabrykach i rozmowy o agencjach to brudna propaganda i urojenia.
Muszę to koniecznie podrzucić takiej Asce co przychodzi biuro sprzątać wieczorem...
@M4ks: nie przeginajmy w zadna strone ok? Sporo ludzi pracuje na niskich stanowiskach i stawkach, ale rowniez bardzo duzo osob pracuje jako finansisci, inzynierowie czy programisci za bardzo dobre pieniadze.
@trustME: i dlatego tez średnie zarobki Polaków w UK to 1300 netto, czyli niecałe 19k rocznie ( ͡° ͜ʖ ͡°) przy 13k minimalnej rocznie.
Kiepsko opłacane te wysokie stanowiska, cholera...
@M4ks: troche mnie to zastanawia skad maja dane z UK, bo watpie zeby ot tak udostepniali im tego typu informacje... Z jednej strony ogrom Polakow pracuje w fabrykach, ale naprawde sporo osob zarabia 20-25 i wiecej.
Zestawiajac to tez np z tym: http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/uk-average-salary-26500-figures-3002995 gdzie pada zdanie:

Four in five new jobs are in sectors averaging under £16,640 for a 40-hour week. Working full-time on the £6.31 hourly minimum wage would gross
@M4ks: praca w uk różni się od tej w pl tym, że tam, jeśli naprawdę chcesz i jesteś pracowity to zostanie ci to odpowiednio wynagrodzone. Jeśli chcesz tylko przeżyć i nie masz żadnych ambicji, to i 1,3k funta ci spokojnie wystarczy. Wystaw nos czasem poza warszawę, może zrozumiesz, że w niektórych regionach praca nawet za minimalną w fabryce w uk to dużo lepsza perspektywa aniżeli dla Janusza w małej miejscowości pod
@trustME: no o to należy juz pytać NBP. Natomiast jak zajrzysz sobie na histogram zarobków (jest na wiki ze źródłami) to dowiesz sie, ze w tym przedziale jest zwyczajnje zdecydowanie najwiecej ludzi. I tyle. Wynagrodzenia w jukej sa niezwykle płaskie, a jakby odjąć Londyn (nie moge teraz znaleść na komórce źródeł) to średnia jest właśnie poniżej 20k.

@Gacrux: wybacz, od przy lat jestem właśnie w jukeju i widze te zastępy
Wynagrodzenia w jukej sa niezwykle płaskie, a jakby odjąć Londyn (nie moge teraz znaleść na komórce źródeł) to średnia jest właśnie poniżej 20k.

@M4ks: pozostaje sie cieszyc, ze jest sie znacznie powyzej...