Wpis z mikrobloga

Czy jak mam ajfona, to mogę sobie na niego napisać jakieś oprogramowanie? Czy soft można puszczać tylko przez sklep, co oznacza, że jeśli chcę sobie zrobić na komórce jakąś dodatkową funkcjonalność, to muszę płacić abonament developerski, itd., itp. (mam na myśli telefony nie crackowane)?

ios #dev trochę chyba gamedev (kurde, nie wiem, jaki tag wołać, więc przepraszam, jeśli spamuję)
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

można, tylko musisz mieć maka i Xcode.

@didi91: rozumiem, że mając maćka i Xcode przynajmniej na swój telefon bez problemu można wrzucać apki? A można takimi apkami bezproblemowo dzielić się z innymi (by ewentualnie i oni byli w stanie sobie taki kod sami wrzucać, nie wspominając o całych aplikacjach)?
  • Odpowiedz
@simperium: musisz meć po prostu konto developerskie i koniec. Jakiekolwiek testy to tylko na emuatorze, który jest w Xcode. Też mnie to boli ale co zrobisz jak nic nie zrobisz, przecież to sraple.
  • Odpowiedz
@simperium: no musisz mieć też konto developerskie i trzeba za nie zapłacić ( o ile pamiętam to jest ok 100 dolarów rocznie)

No i nie musisz mieć Maca, można na pececie zainstalować Hackintosha- czyli zhakowanego Mac OS X, najlepiej żeby komp był sprzętowo zbliżony do Maca tzn. procesor Intela itd. (na AMD też się da ale się trzeba trochę pobawić)

Nie można się dzielić takimi apkami od tak, rozwiązania są trzy
1)
  • Odpowiedz
@b0lec: dzięki za szczegóły. Reasumując: jeśli ktoś kupił sobie ajfona i chciałby sobie napisać apkę, która przy odpalaniu flasha odgrywałaby jakiś konkretny dźwięk i robiła do tego jakiś efekt wizualny... to ma przesrane, bo tego sobie nie może zrobić, chyba, że będzie bulił stówkę dolarów rocznie, tak? ;)
  • Odpowiedz
@simperium: aby móc testować aplikację na telefonie trzeba już mieć wykupioną licencję, inaczej pozostaje jedynie emulator.

@vyrne: aby testować apkę nie trzeba mieć licencji app store, na swój telefon możesz przez xcode wrzucić cokolwiek chcesz i bez potrzeby kupowania czegokolwiek. Jedyne co musi mieć to jakiegoś macbooka, nawet starego, na którym ten x-code uruchomi.

Żeby nie było. Wiem co mówię robiłem tak na swoim z grami na Unity
  • Odpowiedz
@simperium: dodam tylko, że jakby testowanie apki na urządzeniu miało polegać na oczekiwaniu kilku tygodni na zaakceptowanie w app storze to uwierz mi, nikt by nie programował pod IOS :)
  • Odpowiedz
@simperium: faktycznie jest tak jak @fuuYeah w zasadzie konto jest potrzebne jak myślisz o szerszej dystrybucji. Z Xcode można budować na telefon. Heh w sumie z tego nie korzystałem nawet :-) Bo zawsze robiłem jakoś naokoło przez maszynę wirtualną, szkoda gadać, jak się myśli o tym na poważnie lepiej kupić maca
  • Odpowiedz