Binturong to nieduży, wszystkożerny, drapieżny ssak z rodziny łaszowatych żyjący w Azji Południowej i Południowo-Wschodniej. Wielu ludzi, którzy spotkali to niepozorne zwierzę zwraca uwagę na jego zapach, który przypomina zapach świeżego popcornu z masłem. Pewnie zastanawiacie się jak to możliwe. Wyjaśnienie tej zagadki zostało opublikowane 7 kwietnia w czasopiśmie naukowym Science of Nature.
Otóż w moczu binturonga znajdują się związki, które nadają mu ten apetyczny zapach. Naukowcy przebadali próbki moczu 33 binturongów żyjących w rezerwacie Pittsboro w USA. Binturongi oddają mocz kucając, przy okazji siusiając sobie na łapy i roznosząc mocz na resztę ciała podczas chodzenia czy codziennej higieny.
W próbce moczu naukowcy oznaczyli m.in. 2-acetylo-1-pyrolinę, która jest odpowiedzialna za zapach popcornu. Podczas robienia popcornu na powierzchni ziaren zachodzi reakcja Maillarda (reakcja pomiędzy aminokwasami i cukrem). Podobna reakcja zachodzi chociażby podczas opiekania chleba czy gotowania ryżu jaśminowego.
No dobrze, ale skoro związki te powstają podczas ogrzewania produktu wysoką temperaturą, to skąd ten zapach u binturonga? Najbardziej prawdopodobny rozwiązaniem jest to, że mocz zmienia zapach po kontakcie z jakimiś specyficznymi bakteriami lub innymi mikroorganizmami, które żyją na tych zwierzętach.
Binturong to nieduży, wszystkożerny, drapieżny ssak z rodziny łaszowatych żyjący w Azji Południowej i Południowo-Wschodniej. Wielu ludzi, którzy spotkali to niepozorne zwierzę zwraca uwagę na jego zapach, który przypomina zapach świeżego popcornu z masłem. Pewnie zastanawiacie się jak to możliwe. Wyjaśnienie tej zagadki zostało opublikowane 7 kwietnia w czasopiśmie naukowym Science of Nature.
Otóż w moczu binturonga znajdują się związki, które nadają mu ten apetyczny zapach. Naukowcy przebadali próbki moczu 33 binturongów żyjących w rezerwacie Pittsboro w USA. Binturongi oddają mocz kucając, przy okazji siusiając sobie na łapy i roznosząc mocz na resztę ciała podczas chodzenia czy codziennej higieny.
W próbce moczu naukowcy oznaczyli m.in. 2-acetylo-1-pyrolinę, która jest odpowiedzialna za zapach popcornu. Podczas robienia popcornu na powierzchni ziaren zachodzi reakcja Maillarda (reakcja pomiędzy aminokwasami i cukrem). Podobna reakcja zachodzi chociażby podczas opiekania chleba czy gotowania ryżu jaśminowego.
No dobrze, ale skoro związki te powstają podczas ogrzewania produktu wysoką temperaturą, to skąd ten zapach u binturonga? Najbardziej prawdopodobny rozwiązaniem jest to, że mocz zmienia zapach po kontakcie z jakimiś specyficznymi bakteriami lub innymi mikroorganizmami, które żyją na tych zwierzętach.
#ciekawostki #smiesznypiesek #popcorn
źródło: comment_zb29gDWn6TbU2z7TKF7T2tBAmoIokuxa.jpg
Pobierz