Wpis z mikrobloga

Mireczki, na obu moich komputerach z Windows 7, kiedy odtwarzam jakiś film z dysku (np. 10 gigabajtowy film w formacie MKV, ale pewnie na innych filmach też to występuje) to w niektórych scenach (np. sceny z kosmosu) wyraźnie widać, jakby film klatkował ( ͡° ʖ̯ ͡°) Obraz nie jest wtedy płynny ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Sprawdzałem to na kilku różnych odtwarzaczach:
VLC 64 bity
VLC 32 bity
MPC-HC 64 bity

... i na każdym odtwarzaczu jest ten sam efekt klatkowania.

Ktoś wie, co z tym można zrobić? ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#vlc #mpc #multimedia #windows #windows7 #pytanie
Adaslaw - Mireczki, na obu moich komputerach z Windows 7, kiedy odtwarzam jakiś film ...

źródło: comment_1BMRgE4yHXBGFIp7RFoETvQyrWA3ChHv.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Adaslaw: A to nie problem kodeka, który nie potrafi zoptymalizować takich danych?

Ja coś takiego zaobserwowałem na YT w niektórych filmach gdzie jest mnóstwo ruchomych obiektów. Procesor nie jest zajęty a film klatkuje.
  • Odpowiedz
@Adaslaw: Dysk ci nie ogarnia, zrzuć film na jakiś szybszy dysk np. SSD. Zdaje się, że VLC też możesz zmienić rozmiar bufora - powiększ go pięcio-dziesięciokrotnie.
  • Odpowiedz
@Adaslaw: K---a j----a, dzięki ci, bo włączyłem by sprawdzić i system o-----ł szajs i mi zmienił na zintegrowaną kartę zamiast dedykowanej xD
@newerty: przy założeniu że film 10gb trwa 2 godziny daje to średnio 1.4MBps więc musiałby chyba odtwarzać film z dyskietek żeby to było przyczyną
  • Odpowiedz