Aktywne Wpisy
chwilowypaczelok +233
Test wieku: jeśli to pamiętasz to masz więcej niż 30 lat
artyom07 +1
Czemu w Polsce jest pozwolenie na blokowanie Ukraińskich towarów i tranzytu? Gdzie w tym kraju jest policja i służby? SBU ma namiary na blokujących i oni zostaną rozliczeni za to.
Na zdjęciu ziarno wysypane przez Polaków w Ukraińskim Dorohusku. To jest w Ukrainie wielki grzech zrobić coś takiego jak wyrzucić chleb lub zboże.
Na zdjęciu ziarno wysypane przez Polaków w Ukraińskim Dorohusku. To jest w Ukrainie wielki grzech zrobić coś takiego jak wyrzucić chleb lub zboże.
Jeżeli mam sobie takie pliczki:
http://pastebin.com/Qn0p3U9z
mam #include "globals.h" w main.cpp i globals.cpp, ale planuję by było wszędzie, takie wartości stałe i globalne. No ale funkcja
Globals::_use_shares()
jest wywoływana dwa razy... qDebug jak tam dam to odzywa się dwa razy... nie rozumiem dlaczego, tzn. jak zrobić żeby tak nie było?@Kaczus2B: nie muszę w sumie, mógłbym je przekazywać z klasy do klasy w konstruktorach i robić chaos czyli robić to co robiłem zawsze... ale jeżeli od #!$%@? zależy w moim programie czy w pliku konfiguracyjnym
1. Header guard w globals.h
2. Zmienne globalne dostępne z headera powinny być zadeklarowane jako
extern
. Potem gdzieś w jakimś pliku źródłowym (niekoniecznie globals.cpp, chociaż to wydaje się być odpowiednim miejscem) musisz je zainicjalizować (czyliuse_shares = _use_shares()
).3. C++ to nie Python - tu nie wskazujemy, że funkcja jest "prywatna" poprzez rozpoczęcie jej podkreśleniem. Jeśli chcesz mieć taką "niewidoczną" wolną funkcję (free function), czyli dostępną tylko
2. tak zrobiłem :)
3. podkreślenie na początku nie oznacza u mnie nic takiego, po prostu wcześniej miałem deklaracje tych stałych poprzez funkcje lambda ale coś mi tam nie działało i na szybkości sobie potworzyłem takie
nazwa_zmiennej = _nazwa_zmiennej()
- teraz już wiem, że to nie miało nic wspólnego z tym, że mi nie działało więc lambda pewnie wrócą i w globals.cpp będą :)1. nie będą potrzebne bo globals.h nie planuję dołączać do plików .h, są zupełnie niezależne od całej reszty programu i nie musza być krzyżowo łączone
Pisząc kod nie patrz tylko na to co zyskasz dziś, ale co będziesz robił jutro, jak będziesz musiał parę rzeczy zmienić.