Aktywne Wpisy

m__w +635

Lazurka +208
Czy widzieliście kiedyś, jak wasi rodzice się całują? Albo dają sobie pocałunki na przywitanie/pożegnanie? Jak to wyglądało u Was w domach? Ja przez 25 lat, nigdy nie widziałam nawet jednego pocałunku u moich rodziców. Nie mówiąc już o przytulaniu czy prostym "kocham cię". Nawet spali oddzielnie xD. Za to kłótnie były na porządku dziennym. Stąd może dlatego jestem tak wycofana :/
Jak ja kiedyś byłam w szoku jak zobaczyłam kiedyś u koleżanki
Jak ja kiedyś byłam w szoku jak zobaczyłam kiedyś u koleżanki

Porównanie tego co w Rosji i w Polsce.
Manifestacja prorządowa polegajaca na zwożeniu ludzi setkami autobusów.
Było i w Rosji i u nas (fot)
Nazywanie opozycji zdrajcami narodu dążącymi do utraty jego suwerenności.
I w Rosji i u nas. Nawet w rozmowach po wiadomościach goście pani Holeckiej potrafią tak nazwać protestujacych. I to nie politycy ale "fachowcy".
W Rosji też takie zarzuty sa wysuwane, nawet widziałem stronkę ze zdrajcami narodu. U nas to " targowiczanie". Określania są dostosowane do historii danego kraju.
Dostojnicy kościelni krytykują protesty lub/i popierają władze
Jest i w Rosji i u nas.
Przypisywanie opozycji zwiazków z Zachodem a nawet wypełnianie jego zaleceń wbrew "interesom narodu"
Także wystepuje w obu krajach.
Nazywanie protestujących ludźmi w futrach (tj. bogatszą warstwą oderwana od problemów ludu)
Ten zwrot używany w Rosji przeciwko antyputinowskim protestującym w 2012 został użyty na określenie protestów KOD - przypadek?
Nazywanie protestujących tymi, którzy już rządzili i chca powrotu do czasów gdy dorabiali sie na pieniadzach podatnika i przeciwstawianie ich wizerunkowi uczciwej obecnej władzy dbającej o dobro Polaków/Rosjan.
Zaliczone.
Akcentowanie że obecna władza broni wartości chrzescijanskich i narodowej moralności przed zepsuciem Zachodu
I w Rosji i w Polsce.
Tylko obecna władza gwarantuje zachowanie niezależności kraju od zagranicznych ośrodków.
Check.
Tworzenie sie oddolnych grup zapowiadajacych rozbicie protestów
W Rosji Antymajdan tworzony przez negacjoniste katyńskiego Starikowa, a w Polsce póki co tylko zapowiedzi M.Kowalskiego. Obaj odżegnują sie od popierania własnych rządów a nawet je krytykują.
Wmawianie ludziom, że jeżeli na Zachodzie źle o Rosji/Polsce pisza to znaczy że ma ona racje co ma potwierdizć słusznośc postępowania władzy
Typowe tłumaczenie z Wykopu czy Wpolitcyce na krytyczne głosy z Brukseli czy USA obecne także w Rosji dla niwelowania znaczenia upomnień z Zachodu
Wyszukiwanie nawet niszowych głosów poparcia dla Rosji/Polski i sugerowanie, że to głos Zachodu
Rosjanie wrzucaja np. teksty z portalu M. Piskorskiego albo komentarze z polskich portali wychwaljace Putina. U nas wrzuca sie teksty popierajace polski rząd i komentarze z wyselekcjonowanych portali zachodnich. Ubiera sie to w artykuły w stylu - Niemcy popieraja polski rząd.
Wyciąganie kwitów na ludzi nie bedacych po "własciwej" stronie. Atakowanie ich w kontrolowanych mediach. Przypisywanie im negatywnych zamiarów, działanie ze szkodliwych pobudek, demonizowanie. Także zmasowane akcje hejtu na portalach internetowych.
No elo.
Pewnie gdybym pomyślał dłużej to zbieżności znalazłoby się więcej.
#4konserwy #neuropa #kod #polityka #rosja
@szurszur: Przypisywanie? Przecież tu nic nie trzeba przypisywać, każdy widzi jak opozycja biega po niemiaszkach i UE. Chyba że ty tego nie widzisz :) Większość tych porównań jest tak o dupę rozbić że aż szkoda strzępić ryja
Ba nawet w PiS sa osoby, które widza zagrożenie , które może zmarginalizowąc Polske.
Strzelanie fochów wcale nie musi sprawić, że będziemy bardziej niezależni. Był kiedyś materiał na WIkiliks w którym zachodni polictycy oceniali miedzy soba, że Tusk przez przymilanie sie do Niemiec osiaga
Masowe samobójstwa osób niewygodnych dla władzy:
Putin ✓ | PO ✓ (bez komentarza)
Nasyłanie płatnych morderców związanych z obozem rządowym na opozycję:
Putin ✓ | PO ✓ (zabójstwo polityków PiS przez działacza PO)
Skorumpowany system sądowniczy podlegający politykom
Putin ✓ | PO ✓ (sędzia Milewski)
Malwersacje
...
Miedia do zwalczania opozycji? Teraz jest to na zdecydowanie wieksza skale niż za poprznednich rzadów.
Nasyłanie płatnych morderców? Bzdura. Tu już najzwyczajniej w świecie kłamiesz.
Masowe samobójstwa osób niewygodnych dla władzy?
Ja widze to tak, że po prostu każdego publicznie znanego samobójce okreslano jako niewygodnego i sugerowanie, że coś wiedział, pomimo
fajna demagogia( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora