Wpis z mikrobloga

@Maxikq: Wszystko spoko, ale

W Emiratach obowiązuje zakaz spożywania alkoholu, nie wolno go również przewozić.

Bzdura. Sam przywiozłem wódę w bagażu, a-----l jest legalny, ale są limity. Poza tym całkiem legalnie kupisz alko w hotelach czy restauracjach. To ile za niego zapłacisz, to już inny temat ( ͡°
  • Odpowiedz
@VR46: nie doczytałeś, bo część Twoich uwag jest w artykule ;-)

Poza tym całkiem legalnie kupisz alko w hotelach czy restauracjach.

"Niektóre bary posiadają specjalną licencję i serwują a-----l
  • Odpowiedz
@Maxikq: Pytałem panią z obsługi lotniska, powiedziała, że nie ma przechowalni. T2 jest dla biedaków z Europy :D Co do alkoholu, to do Dubaju serio można legalnie przywieźć ze sobą chyba 2L wysokoprocentowych + jakieś browary, nie wiem jak jest w Abu Dhabi, ale np do Omanu już nic nie przywieziesz ;)
  • Odpowiedz
@VR46 aż mnie zaintrygowałeś i zacząłem się zastanawiać czy coś nie pokręciłem, ale na stronie ministerstwa jest napisane:

Przywóz alkoholu uwarunkowany jest posiadaniem odpowiedniego zezwolenia. Zezwolenie takie uprawnia również do nabycia alkoholu w wydzielonych punktach sprzedaży na terenie ZEA. Niezależnie od tego napoje alkoholowe są podawane w szeregu hoteli, oraz klubach o ograniczonym zakresie dostępu. Istnieje zakaz spożywania alkoholu pod każdą postacią w miejscach publicznych oraz przebywanie w takich miejscach po
  • Odpowiedz
@VR46 ambasada jest w Abu Zabi, ale informacje dotyczą całego ZEA ;). Zobacz na nagłówek:

Strona główna > Współpraca dwustronna > Informacje o ZEA > Prawo / Obyczaje
  • Odpowiedz
@VR46 jeszcze poszukałem i zdania są podzielone :D. W jednych miejscach piszą, że można, a w drugich, że trzeba mieć pozwolenie. Dubaj jest na tyle turystyczny, że myślę, że po prostu przymykają oko na zezwolenie, o ile ilość się zgadza :)
  • Odpowiedz
@Maxikq: Też mi się tak wydaje, poza tym serio nikt nie robił żadnego problemu z Żubrówką, którą wziąłem ze sobą ;) Oni na bank prześwietlają każdy bagaż - wyszłoby tak czy inaczej.
  • Odpowiedz