Mirki jak wyszukać połączenia kolejowe z Polski do Ukrainy? Chciałbym pojechać na trasie Lublin - Odessa lub gdziekolwiek na Ukrainę, bo chcę też pozwiedzać (a do Odessy jednak trochę daleko to bym sobie rozbił podróż) Podobno bilety są śmiesznie tanie a chciałbym na wakacje odwiedzić znajomego.
@Tomek72222: na rozklad-pkp.pl ostatnio sprawdzałem trasę Warszawa - Lwów, ale cen tam nie mieli niestety. Tylko godziny i daty połączeń. Po ceny trzeba by do nich dzwonić albo iść na dworzec.
@toziemniakizostaw: Ooo, super! Czegoś takiego szukałem. Właśnie jak mój kumpel był w Polsce, to mówił, że za bilet płacił 70 zł co by się zgadzało ;) @fromthesecondside: Też fajna opcja i przemyślę ją na pewno :)
@Tomek72222: śmiesznie tanio będzie jak zrobisz trasę z przejściem pieszym na granicy w Medyce (Przemyśl - Medyka bus za 2,5 cbln), marszrutka Szeginie - Lwów 10 cbln, pociąg Lwów - Odessa 25 cbln.
@Hamalesn: Można też blablacarem przejechać Lublin-Lwów (nawet za 20 zł a wtedy odchodzi koszt przejazdu do Przemyśla za około 35 zł) a dalej tak jak mówisz. We Lwowie dogadam się po angielsku? Ukraińskiego nie znam, rosyjski podstawowy ale też raczej komunikatywny.
@Tomek72222: Ja we Lwowie nie spotkałem osoby mówiącej po angielsku, po polsku się dogadasz, jak umiesz czytać cyrylicę i znasz podstawy rosyjskiego to już jest spoko, bilet na pociąg najlepiej kupić z wyprzedzeniem.
@Hamalesn: @Tomek72222: Ja gadałem często po polsku, ludzie odpowiadali mi po ukraińsku i tak rozmawialiśmy :) A że po angielsku nikt nie mówi to nie prawda, młodzi ludzie mówią. Ja spotkałem nawet nauczycielkę angielskiego która świetnie gadała po angielsku, nauczyłem się od niej wymowy nawet nowego słówka schedule Ale ziomeczku, przygotuj się na dłuuuugie stanie na granicy (jak pojedziesz z blabla). Może się okazać, że przejedziesz w godzinę/dwie
@Tomek72222: nie opłaca się w ogóle jechać pociągiem na Ukrainie. Lepiej jak inni piszą do Przemyśla, busem do Medyki i stamtąd na Lwów, a dopeiro stamtąd pociągiem. Co do Odessy to też polecałbym znaleźć jakieś tanie połączenie lotnicze np do Kiszyniowa, czy gdzies indziej i dalej pociągiem. Czasem jak są środy z Lotem to można fajne opcje wyhaczyć ( ͡°͜ʖ͡°)
Podobno bilety są śmiesznie tanie a chciałbym na wakacje odwiedzić znajomego.
#ukraina #pkp #pociagi #podroze
@fromthesecondside: Też fajna opcja i przemyślę ją na pewno :)
Komentarz usunięty przez autora
A że po angielsku nikt nie mówi to nie prawda, młodzi ludzie mówią. Ja spotkałem nawet nauczycielkę angielskiego która świetnie gadała po angielsku, nauczyłem się od niej wymowy nawet nowego słówka
schedule
Ale ziomeczku, przygotuj się na dłuuuugie stanie na granicy (jak pojedziesz z blabla). Może się okazać, że przejedziesz w godzinę/dwie