Wpis z mikrobloga

WITAM LINUKSOWE ŚWIRY ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zainstalowałem i elegancko skonfigurowałem sobie system, ale jedna rzecz nie daje mi spać. Mam do PC podłączone głośniki 5.1 + do przedniego panelu słuchawki z mikrofonem. Używam ich na przemiennie i nie chce mi się bez przerwy odłączać i podłączać słuchawek. Dla systemu na W producent sprzętu zadbał, aby można było sobie te źródła dźwięków rozdzielić i bez problemu przełączać ( pic related ). Być może ktoś wie jak uzyskać podobny efekt na Linuksie? Próbowałem trochę kombinować, ale z kiepskim rezultatem.

#linux #archlinux
źródło: comment_lCkzWBatqiMXddahnGuKexDdIuEAPTUe.jpg
  • 12
@Daleki_Jones: @FriPuc: ta opcja wcale ci nie jest potrzebna ( ͡° ͜ʖ ͡°), a tak serio, na pewno taka opcja jest w ustawieniach dźwięku przynajmniej w gnomie. Pokazać nie mam jak bo w lapku mam tylko wyjście słuchawkowe i tylko ono mi się tam pojawia, nie mniej jak dobrze pamiętam jeśli ma się więcej fizycznych wyjść, odseparowanych kanałów [w sterowniku] to w menu się one pojawią.
@controll: jest taka opcja, ale pokazuje kartę dźwiękową jako jedno wyjście i działa tak jak opisałem.

@cruc: też pokazuje kartę jako jedno wyjście. Próbowałem klikać co się da, ale bez rezultatu.
@FriPuc:
Troche to zabawne co napisałeś :D.
Masz głośniki,
Masz Słuchawki,
Zamiast wyłączyć przyciskiem głośniki lub je pokrętłem wyciszyć to chcesz je wyłączyć z poziomu systemu choć nadal będą pobierały energie XD
@FriPuc: no rozumiem, twój komp twoje zasady, pamiętaj że akurat w linuxie jak ci nie pasuje coś to możesz sobie dopisać skrypt lub mały programik dodać go do programów startowych i bez trudu rozwiązać swój problem, lub też znaleźć odpowiedź na twój problem w internecie albo przynajmniej zadać pytanie na forum archa.