Co sądzicie o założeniu firmy w UK i pracy w PL? Jest bardziej opłacalne przejść z umowy o dzieło na b2b w takiej formie, żeby jak najmniej zapłacić podatek?
@Mr_Przemyslaw: Skoro ZUS go okrada, bo trudno to inaczej nazwać to radzi sobie chłopak jak każdy. W Holandii np ubezpieczenie zdrowotne kosztuje 100 euro miesięcznie a koszty utrzymania firmy są prawie żadne a założenie banalnie proste.
@KaszaGryczana: inne kraje też rozważam. Wyemigruje za rok do UK i nadal chcę pracować na kontakcie, będzie to wciąż dobrym pomyslem, zeby zalozyc dzialanosc w innym kraju? @azzie: Gówno mogą mi zroibć :)
@rekt: takim wpisem widać że nie masz pojęcia o podatkach , chcąc wykonywac dg w kraju musisz zgłosić się do vatu i skarbowy ci nie odpuści ( ͡°͜ʖ͡°) , takie przeniesienie rejestracji powoduje oszczędność głównie na opłatach do zus i to trzeba popierać
@picza_morda: Też myślałem o tym, ale jeśli nie wystawiasz 80% faktur poza granicami Polski to zus chce żebyś tutaj płacił. I ścigają za to 5 lat wstecz. Nie wiem jak Ty ale ja się trochę cykam:P
ja się nie cykam, bo w momencie kiedy dostanę o tym powiadomienie, że chcą się do mnie dobrać to wyjadę z kraju
@picza_morda: Aha, bo jak wyjedziesz z kraju to przestana ścigać i sobie darują :) Ile masz lat? 13?
Jak zaczną procedury kontrolne to je skończą z Tobą lub bez. Naprawdę trzeba się mocno szarpać z nimi aby wyjść cało, jeśli tego nie zrobisz to dowalą kary, opłaty 5 lat
#uk #pracbaza #programowanie #podatki
@ksanax: pozdo poćwicz
@azzie: Gówno mogą mi zroibć :)
@picza_morda: Aha, bo jak wyjedziesz z kraju to przestana ścigać i sobie darują :) Ile masz lat? 13?
Jak zaczną procedury kontrolne to je skończą z Tobą lub bez. Naprawdę trzeba się mocno szarpać z nimi aby wyjść cało, jeśli tego nie zrobisz to dowalą kary, opłaty 5 lat