Wpis z mikrobloga

jakie ćwiczenia na mięśnie brzucha polecacie, żeby jak najmniej obciążać kręgosłup? wiem, że prawidłowo robione brzuszki nie powinny, ale właśnie ciężko mi robić je poprawnie i ostatnio po ćwiczeniu bolały mnie kilka dni plecy. mam prosty kręgosłup szyjny (a powinien naturalnie być lekko skrzywiony ku przodowi), więc może w tym tkwi przyczyna. szukam więc takich ćwiczeń, żeby nie naciągać sobie pleców za bardzo, bo boję się, że sobie zrobię krzywdę zamiast coś wyćwiczyć. ew. może jakieś porady do klasycznych ćwiczeń, żeby wykonywać je jak najlepiej? staram się nie ciągnąć plecami itp., ale nie idzie po prostu.

#pytanie #mikrokoksy #cwiczenia
  • 16
@t3m4: no tak, ale takie ćwiczenia tylko na jedną grupę mięśni będą, a mi zależy aby wszystkie ćwiczyć, więc na skosy itp. chyba właśnie te skosy mnie załatwiły, bo robiłam na leżąco na jedną i drugą stronę wyciąganie rąk do stóp i poza samymi mięśniami to czułam też kręgosłup.
@t3m4: poza tym problem też mam taki, że przy podnoszeniu samych nóg odrywam mimowolnie odcinek na wysokości pępka i nie umiem jakoś całych pleców podczas ćwiczeń przykleić do podłoża...
@diversion876: nie mam drążka ani niczego w tym stylu, a chcę w domu ćwiczyć, więc odpada. wcześniej na siłownię chodziłam i tam korzystałam ze sprzętu, a teraz się przerzuciłam na ćwiczenie w domu i nie planuję póki co zakupu dodatkowych akcesoriów do ćwiczeń. mam jedynie hantle, rowerek stacjonarny i różne obciążniki + mata do ćwiczeń i pas do jogi, tyle :P
@diversion876: no ja wiem, ale ja się boję, że się to zwali razem ze mną na podłogę, bo u ludzi różnych z tego korzystałam i zawsze miałam taki strach ( ͡° ʖ̯ ͡°) za dużo filmików w necie też widziałam żeby temu ufać :P
@diversion876: no niby ojczym jest, ale czy to dobrze zamontuje, to nie wiem. a z ćwiczeń na leżąco nic nie da rady? myślałam nad takimi jeszcze że pozycja z opieraniem się rękami i nogami brzuchem do dołu i przyciąganie nóg na zmianę, ale to też tylko ćwiczy wtedy mięśnie boczne, nie?
@diversion876: dzięki :) spróbuję. część z nich znam, na siłowni robiłam na maszynie to zginanie się w dół, ale np. brzuszki z pozycji zwisającej głowy już były nie dla mnie, bo za każdym razem miałam skurcz w barku po jakimś czasie, więc znowu ciągnęłam nie tym, co trzeba... akurat na brzuch najmniej poświęcałam czasu i pewnie mam za słabe mięśnie, a nie ćwiczę też codziennie. staram się po prostu minimum 3
@diversion876: Możliwe, że coś robię źle, ale żeby wisieć na drążku i robić inne ćwiczenia, to najpierw trzeba mieć na tyle mocne ręce, żeby utrzymały ten cały majdan. Do tego do takiego podciągania nóg plecy powinny być oparte o coś (np. drabinka w szkole), bo jak wiszą w powietrzu to ciężar ćwiczenia idzie na różne mięśnie, a nie głównie na brzuch - tak jak powinien.
Sam nie lubię brzuszków, bo mnie