Wpis z mikrobloga

@Colek: Sprawdź, czy Twój procesor wspiera instrukcje AES-NI, na pewno te nowsze intele już ją obsługują, a ma to duży wpływ na wydajność zaszyfrowanego komputera.
  • Odpowiedz
@Colek: Jak masz w miare nowy procek to niewiele spowolni - maja teraz bezposrednio dostepne instrukcje AES, wiec jak nie wybierzesz sobie jakis dziwnych algorytmow (a w tym wypadku to nie ma sensu, nie zwieksza bezpieczenstwa), to bedzie p---------c.
  • Odpowiedz
@Colek: I jak z wydajnoscia? U mnie po zaszyfrowaniu calego dysku systemowego (SSD Crucial MX100) wydajnosc z ok 950 pkt w AS SSD Benchmark spadla do ok. 200. Tragedia. ( ͡° ʖ̯ ͡°) A procek to i5 4460. Szyfrowanie AES. Wolam jeszcze @Tril @fenixon @mars83 moze macie jakis pomysl...

A i dodam jeszcze ze po wpisaniu hasla przy bootowaniu musze czekac okolo 40
  • Odpowiedz
@Arek_: sprawdz czy nie masz przypadkiem wylaczonego uzywania instrukcji AES, moze od tego. Losowe odczyty i tak beda wolniejsze, ale nie powinny byc az tak.
  • Odpowiedz
@Tril: Veracrypt. Chciałem użyć szyfrowania sprzętowego ale mam kartę bez wsparcia uefi przez co nie mogę włączyć secureboot i wyłączyć csm co jest niezbędne do wykonania tego.
  • Odpowiedz