Wpis z mikrobloga

Mireczki i Mirabelki mam takie pytanie.
Rejestrowałam się gdzieś w styczniu w Urzędzie Pracy, wszystko spoko poszło, zarejestrowałam się jako bezrobotna (bez prawa do zasiłku), dostałam II profil pomocy. Parę dni temu dowiedziałam się przypadkiem, że moja mama ma jakieś łąki (sama trawa, nic tam nie ma) i jakieś pole 24 ary na spółkę z ciotką (które właśnie teraz chcą podzielić na pół żeby każda miała swoje) - to pole też jest nieużywane, generalnie sobie jest i nic poza tym, żadnych dochodów z tego tytułu nie ma itp.
No i teraz moje pytanie - Czy mam iść do Urzędu zgłosić to? Czy jak nie zgłoszę to będę miała z tego jakieś problemy, albo jak pójdę zgłosić to czy też lipy mimo wszystkie nie będzie? ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#kiciochpyta #pytaniedoeksperta #prawo #praca #urzadpracy #prawopracy
  • 17
  • Odpowiedz
@plazma: no właśnie w żadnym wypadku, jedna z tych osób jest moją dobrą koleżanką, nawet nie wie sama dokładnie jakie tam pola mają rodzice itp. no i musiała przynieść - dlatego tym bardziej mnie to dziwi i pytam.
  • Odpowiedz
@Papilon: nie musisz mi pokazywać, że to idiotyczne, bo o tym wiem. Po prostu nie chcę mieć później problemów, jak przykładowo wezmę z Urzędu jakieś hajsy na staż, a później będzie z tego tytułu jakiś problem, bo czegoś nie było w papierach, albo skłamałam, na temat pola czy cokolwiek ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@sebawo: No nie jest moja, ja nie chce zgłaszać ( ͡º ͜ʖ͡º) ale Urząd ma jakieś swoje wizje, że kazał przynosić takie dokumenty moim znajomym, których rodzice mają grunty, a oni sami nie mają z tym nic wspólnego.
Dodam że odbywało się to bezpośrednio przy rejestracji, - nie ma Pani wszystkich dokumentów, proszę donieść wtedy Panią zarejestrujemy :D
  • Odpowiedz
@TwojaDziewczyna: pewnie chodzi o to, że jak się jest właścicielem więcej niż 2ha przeliczeniowych, to jest obowiązek ubezpieczenia w KRUS. Więc chcą sprawdzić czy nie masz ziemi, albo czy nie jesteś ubezpieczona jako domownik
  • Odpowiedz