Aktywne Wpisy

ChlopoRobotnik2137 +208
Byłem dzis z samego rana przetestować system kaucyjny, żebyście nie musieli tego robić. Padło na Lidla
Mialem stara butelke po coca coli 0.5l , automat zeskanował ja jako butelka bez #kaucja i zaoferował bon z 10 groszami.
I teraz zaczyna sie cyrk. Na kasie samoobsługowej bonem nie da sie zapłacic. Jakaś pracownica mówi że z bonami to tylko do kasjerki. A u kasjerki też nie wchodzi bon . Kasjerka zaoferowała
Mialem stara butelke po coca coli 0.5l , automat zeskanował ja jako butelka bez #kaucja i zaoferował bon z 10 groszami.
I teraz zaczyna sie cyrk. Na kasie samoobsługowej bonem nie da sie zapłacic. Jakaś pracownica mówi że z bonami to tylko do kasjerki. A u kasjerki też nie wchodzi bon . Kasjerka zaoferowała
źródło: image
Pobierz
Al-3_x +41
Koleś z pewnością udowodnił, że Polacy to jakoś specjalnie wyrafinowanych gustów jedzeniowych nie mają. Wystarczy nagrywać content o jedzeniu kebabów, czasami jeszcze zapiekanek albo próbowaniu różnych odmian pizzy plus ocena schabowych i Polak jest zadowolony. Mam jednak wrażenie, że wcześniej treść którą tworzył była bardziej różnorodna. Było odwiedzanie restauracji różnych celebrytów, testowanie jagodzianek, testowanie jedzenia posłów i premiera. Teraz tego prawie nie ma.
#ksiazulo #kuchnia #jedzenie
#ksiazulo #kuchnia #jedzenie
źródło: ygygyg
Pobierz

Chce napisać zapytanie które dokona edycji wartości w jednej tabeli na podstawie wartości w drugiej. Ma to wyglądać w ten sposób, że chce zmienić ocenę w tabeli zaliczenia na podstawie nazwy przedmiotu z tabeli przedmioty (w zaliczeniach jest klucz obcy na id przedmiotu). Próbuję to zrobić w ten sposób:
UPDATE (SELECT przedmiot.nazwa, zaliczenie.ocenaFROM przedmiot, zaliczenie
WHERE przedmiot.id_przed=zaliczenie.id_przed
AND przedmiot.nazwa='Fizyka'
AND zaliczenie.ocena=2)
SET ocena=3, zaliczenie.data=(SELECT sysdate FROM dual);
ale dostaje SQL Error: ORA-00904. Mam pewności, że nazwy tabeli itp są poprawne. Może ktoś pomóc to rozgryźć?
update zaliczenieset ocena=3, zaliczenie.data=current_date
where zaliczenie.PK in
(SELECT zaliczenie.PK
FROM przedmiot, zaliczenie
id_przed NUMBER(3,0),nr_albumu NUMBER(3,0),
termin VARCHAR2(15),
Poprawna kolejność powinna być jak wyżej:
UPDATE SET FROM WHERE AND AND
Na pewno początek powinien być taki:
UPDATE
W Oracle w UPDATE nie masz w ogóle FROM
Składnia jest taka
UPDATE [tabela]
SET [wartości, które zmieniasz]
WHERE [warunki]
UPDATE zaliczenie
SET ocena=3
WHERE zaliczenie.idprzed=przedmiot.idprzed
AND przedmiot.nazwa='Fizyka'
i wydaje mi się że to powinno działać ale nie działa
Ten update co dałem wyżej nie działa? Jak ORA sypie?
Bo jak masz wszystko ok, to to na 100% powinno zadziałać (mogłem nazwy kolumn pozmieniać)
UPDATE zaliczenie z@oko_strusia: (+) to najgorsze co może być.. w ogóle nie widać kiedy left idzie... ;s
Jak coś to pisz, ale doczytaj o składni :)
Warunki, według których wybierasz są zależne od innych tabel.:)
2) próbujesz zrobić "update z selekta". Oracle od wersji 11 dopuszcza takie rzeczy ale jeśli select jest z 1 tabeli. Nie używać
3) przepisz to aby zrobić samą instrukcję update a nie update z selecta, np:
UPDATE zaliczenie
SET ocena = 3, data = SYSDATE
WHERE zaliczenie.idprzed