Wpis z mikrobloga

hejka. mam taką sprawę.
miesiąc temu jadąc przez las, zauważyłem psa.
zatrzymałem się i zabrałem.
pies to około3-5letni golden
nie ma chipa sprawdzałem i weterynarza, potem kupiłem jakies leki na odrobaczanie i usunełem ok 100kleszczy
pies ze stanu "oświęcim" odpasł się i jest ewidentnie zadomowiony
dałem ogłoszenie po paru forach o goldenach i w regionalnych forach w tamtej okolicy.
przez ten czas, odbierałem różne telefony typu "to mój pies prosze mi odesłać DHL-em", albo czy nie oddam albo inne czasem głupie czasem mądre.
dziś dzwoni kolo i mów że to jego i przyjedzie zabrać.
jak przeprowadzić proces weryfikacji?

#pytanie #pies #niewiemjaktootagowac #goldenretriever
  • 13
@syn_admina: zapytaj jaką miał obroże w momencie zaginięcia, zobacz czy reaguje na wołanie po imieniu i ogólnie jak się będzie zachowywał wobec tego człowieka. No i jak będzie zachowywał się ten facet.
@syn_admina: każdy pies ma znaki szegolne, albo robi coś w specyficzny sposób, spytaj o to zanim go zobaczy. Na imię też reaguje ale najlepiej jak by reagował przez zamknięte drzwi na imię, zeby nie powiązal gestów z mowa bo psy nawet jak zawolasz ciapek z klepaniem się po kolanach to przyjdzie.
@syn_admina: spytaj też kiedy psiak zaginął. Czy go jakoś szukał? W takich sytuacja w mojej miejscowości od razu idzie ogłoszenie na portal, na facebooka, do każdego weterynarza. Zwykle wtedy psy się znajdują. A ty miałbyś dowód że ktoś go szukał a nie że ktoś go porzucił bo przeszkadzał w wyjeździe na wakacje.
@syn_admina: poproś, żeby Ci pokazał foty psiaka. Każdy robi teraz zdjęcia, więc jeśli to jego pies, to powinien jakieś mieć. No i jeśli w ogłoszeniach nie pisałeś o płci, to o to też zapytaj - będzie 50% szansy na błyskawiczną weryfikację.
Poza tym dowiedz się o warunki w jakich psiak ma przebywać. Jeśli cokolwiek Ci sie nie spodoba, wyda podejrzane, to wystaw gościa za drzwi. Skoro pies był w kiepskim stanie